ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Daca pot dovedi vechimea in grupa a II de munca cu adeverinta?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am lucrat in perioada 01.011986-15.04.1999 la IAS Cioragarla la o ferma zootehnica ca responsabil economic. Pentru aceasta perioada SAVEDOC Targoviste, societatea care detine arhiva IAS devenita societatea CILEZO Ciorogarla, mi-a eliberat la cerere o adeverinta care certifica ca in perioada mentionata am fost incadrata in grupa a II a de munca in procent de 70% conform nominalizarii efectuate prin Decizia 32/06.08.1992 a IAS Ciorogarla/CILEZO Ciorogarla, temei juridic Ordin 50/1990 completat cu avizele ulterioare ANEXA II poz. 179, Scrisoarea nr. 382 MB/08.11.2000. Am depus in 03.08.2016 cerere de pensionare anticipata partiala la Casa de pensii sector 5. In data de 21.11.2016 primesc decizie de respingere pentru neindeplinirea stagiului complet de cotizare, art. 65 art. (1) si (2) din Legea 263/2000, deoarece Casa de pensii nu a luat in consuderatie grupa de munca pentru perioada de munca efectuata la Cilezo Ciorogarla motivand ca, nu s-a acordat spor de grupa deoarece prin natura functiei nu putea sa lucreze cel putin 70% in conditii deosebite de munca. Intrebarea mea este daca adeverinta respecta legislatia si daca Casa de pensii poate sa anuleze documente asumate de institutii abilitate sa le elibereze fara sa aiba temei juridc pentru acest act? Cum ma sfatuiti sa procedez in continuare? Va multumesc.

Mariana Coman
 User  Mariana Coman
a intrebat la 22 Nov. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Mariana Coman la 23 Nov. 2016
Va inteleg indignarea , nu sunteti singura persoana intr-o astfel de situatie.Se apreciaza ca persoanele incadrate ca personal TESA nu indeplinesc conditiile pentru a fi incadrate in conditii de grupa Cei de la casa de pensii au instructiuni in acest sens ,motiv pentru care nu v-a luat in considerare adeverinta.Este important daca munca in grupa de munca este consemnata in carnetul de munca.In baza Legii 172 din 2016 nu mai este nevoie de adeverinta care sa ateste lucrul in conditii de grupa de munca daca activitatea in asfel de conditii este consemnata in carnetul de munca
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Coman
 User Mariana Coman
a raspuns userului marius toader la 23 Nov. 2016
Doresc raspuns la aceasta intrebare desigur argumentat, pentru ca altfel simt o mare dezamagire din partea site-ului. Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Coman
 User Mariana Coman
a raspuns userului adriana iancu la 23 Nov. 2016
Multumesc dar asteptam un raspuns care sa reflecte experienta d-voastra in abordarea unor spete similare si modalitatea de rezolvare sau de asemenea sa spuneti unde nu s-au respectat prevederile legale, ce se poate imputa celui care a eliberat adeverinta pentru ca altfel suntem niste frunze in vant care sufla dupa cum vrea Casa de pensii si asteptam termene pana cand se pronunta instanta de judecata?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Coman
 User Mariana Coman
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Nov. 2016
Multumesc pentru raspuns dar asteptam sa confirmati sau sa infirmati modul in care a procedat CASA DE PENSII, daca are o justificare pentru respingere?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Nov. 2016
Problema ridicata de dumneavoastra se poate rezolva doar actionand in instanta casa de pensii
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Marius Toader
 User Marius Toader
a raspuns userului adriana iancu la 23 Nov. 2016
intrebarea era:daca Casa de pensii poate sa anuleze documente asumate de institutii abilitate sa le elibereze fara sa aiba temei juridc pentru acest act? Cum ma sfatuiti sa procedez in continuare? Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 23 Nov. 2016
Perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupele I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare realizat, nu si la determinarea stagiului minim de cotizare in specialitate.
Art 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost completat de Legea nr. 172/2016 .
Legea prevede ca dovada vechimii in cele doua grupe se va face cu carnetul de munca sau cu adeverinte.
??Dovada vechimii in munca in grupa I si/sau a II-a de munca realizata anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de munca intocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca. In situatia in care perioadele de vechime in munca realizate in grupa I si/sau a II-a de munca nu sunt inregistrate in carnetul de munca sau inregistrarea acestor perioade este efectuata incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverinte eliberate de catre angajatori sau detinatorii legali de arhive??
Potrivit Legii nr. 172/2016, prin documente verificabile se va intelege:
-actul administrativ de nominalizare a persoanelor incadrate in grupe superioare de munca sau, in lipsa acestuia, actul administrativ privind incadrarea locurilor de munca/activitatilor/categoriilor profesionale in grupe superioare de munca;
-contractul individual de munca
-contractul colectiv de munca
-decizii interne
-act administrativ de modificare a locului de munca sau a sarcinilor de serviciu
-extras din statele de plata din care sa rezulte sectia/atelierul/locul de munca

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024