ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Despre incadrarea in gr a 2 -a de munca in decizia de pensionare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am mai trimis aceasta intrebare si nu inteleg de ce nu apare pe site. Revin deci:
Mama mea a primit decizia de pensionare, in care nu s-a luat in calcul o adeverinta emisa de Regionala CFR, in baza careia mama s-ar incadra in gr a 2 -a de munca (adeverinta emisa in urma unui act intern, mentionat in adeverinta). Motivul "nevalorificarii" cum au spus cei de la casa de pensii, a celor inscrise in acea adeverinta, anume: "functia de tapiter nu se regaseste in ord. 50/1990" (in adeverinta era mentionata pozitia 211 din anexa 2 a ord. 50/1990, republicata in 1994).
Concret, functionarul de la casa de pensii nu a mai stat sa caute completarile ulterioare ale ord. 50/1990, care stiu ca a fost abrogat, dar prevederile sale vad ca se aplica totusi pt deciziile de pensionare. Sunt convinsa ca cei de la Regionala CFR care au eliberat adeverinta mamei au stiut clar despre ce e vorba cand au mentionat pozitia 211, mai ales ca meseria de tapiter in CFR este total diferita de cea din confectionarea mobilei, de ex. Si mai stiu ca toate adeverintele interne si orice alt document care atesta incadrarea in o anume grupa de munca a angajatilor, chiar daca sunt interne, ajung obligatoriu si la casele de pensii. De asta ma intreb cum de nu s-a luat in calcul si nu s-a recunoscut adeverinta mamei? Legea spune ca institutiile dispun felul in care isi incadreaza angajatii, in colaborare cu ministerele.
Tot cautand pe net, nu gasesc decat pana la pozitia 140 in ord. 50/1990, desi unele persoane afirma ca exista pana la pozitia 213.
Unde pot gasi continuarea acestui ord. 50/1990, cu toate cele 213 pozitii?
In cateva zile urmeaza sa depunem o contestatie la casa de pensii si avem nevoie de un raspuns specializat, pt care va multumesc anticipat.
Cu respect,
Cristina Stoian

Adaugata in: Pensii Decizii pensii
Cristina S
 User  Cristina S
a intrebat la 21 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului cristina s la 25 Sep. 2012
Cu mare placere!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina S
 User Cristina S
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Sep. 2012
Va multumesc pt raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2012
Cred ca este bine sa va adresati angajatorului care v-a eliberat adeverinta sa va dea si actul normativ pe care l-a avut in vedere la eliberarea acesteia. Am incercat sa ma documentez si eu pe acesta problematica dar nu am gasit nimic pentru sustinerea cauzei dvs. Daca perioada lucrata in grupa a II de munca a fost pana in 6 ani nu se ia in calcul la reducerea varstei de pensionare desi acest aspect nu va intereseaza, mama dvs. avand deja decizia de pensionare.
Art. 126 din HG 257 DIN 2011
(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin detinatori legali de arhiva se intelege creatorii si detinatorii de documente, in sensul art. 4 din Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Adeverintele nevalorificate la stabilirea si/sau recalcularea pensiilor, intocmite si eliberate anterior intrarii in vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii si/sau modificarii drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile legale de valabilitate, chiar daca nu sunt conforme cu modelul prevazut la alin. (1).
(5) Adeverintele intocmite in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/2008, pana la intrarea in vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile de fond si forma prevazute de acesta.
(6) Pentru a putea fi valorificata, adeverinta mentionata la alin. (1) se completeaza in mod obligatoriu la toate rubricile prevazute.


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024