ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Neclaritati privind actele necesare pensionarii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ma numesc George Tatu si ar urma sa ies la pensie pentru limita de varsta in decembrie 2015.(nascut 26.12.1950)
Ma intereseaza daca pt. perioada 1974 (anul angajarii-prioada neintrerupta in munca) si pana la 01.04.2001 (data inregistrarii electronice la CPMB a veniturilor realizate au existat obligatii legale (si in ce temeiuri legale) de retinere si virare CAS pe veniturile realizate in vederea luarea in baza de calcul a pesiilor pt:
-contributiile la Fondurile de pensii suplimentare de 3% (eventual 2%, 4%, 5%);
-prime de vacanta;
- prime procentuale din salarii pentru realizari deosebite in timpul anului;
-al 13-lea salariu,;
- cote din participarea la beneficii, ulterior la profit (ca firma devenita privata dupa 1990)
Parte din aceste sume erau obligatoriu retinute din veniturile realizate si virate drept CAS pt. a fi luate in baza de calcul a punctului de pensie?

Daca da, angajatorul are obligatia sa elibereze adeverinte pt. obligatiile achitate avand in vedere ca legea nu prevede luarea automata a acestora in calcul? (exceptand sporurile de vechime prevazute de lege si certificate ulterior si prin adeverinte dupa 01.04.1992 + sporurile de limbi straine)
Cel putin pt. Fondurile de participare la pensia suplimentara, legea 263/20101 actualizata prevede obligatia luarii in calcul a cotei de 3% (in cazul meu), dar nu se prevede a fi luata automat, ceeace presupune obtinerea unor adeverinte de la angajator?!.

In cazul in care Casa de Pensii refuza luarea acestor contributii la calculul punctajelor, ce este de facut si in baza carui temei legal, atat pt.participarea la Fondul de pensie suplimentara cat si pt. celelalte venituri realizate peste salariu + sporuri, cf. legii 263/2010 actualizata?

Sper ca m-am facut inteles suficient pana aici si va multumesc anticipat pt. efortul dv. de a analiza si raspunde.

Suplimentar, va pot spune ca din Fisele de retribuire ale salariatilor existente la angajator pt. perioada 1991-1996 (cu date preluate din statele de plata), in coloanele din fata coloanei "Total retributie bruta" sunt incluse: retributia tarifara, spor vechime, spor de lb. straina, indexare salarii, prime si indemnizatia de concediu de odihna.
Dupa coloana "Total retributie bruta" apar: fondul de somaj, impozit, 3% pensie suplimentara, indexari de stat, prime, si nu mai inteleg pt. ce s-a datorat si virat CAS, si pt. ce nu?

Art. 168, al. (1) si (2) din lg. 263/2010 prevad dreptul cresterii punctajului, dar prevederea nu se aplica automat, in acest caz fiind necesara adeverinta de la angajator?
Intr-adevar, angajatorul elibereaza adeverinte pt. spor vechime in perioada 01.04.1992-01.04.2007si pt lb. straine in perioada 01.11.1991-01.02.1997, cu temeiuri legale.
Fata de cele de mai sus, ce alte adeverinte ar trebui sa elibereze angajatorul pt. stabilirea punctajului de pensie referitoare la veniturile suplimentare realizate (brute?!) la care s-a platit CAS?

Datele pt. determinarea stagiului de cotizare si a punctajului de la 01.04.2001 pana la zi le-am preluat de al CPMB.
Problema ramane cea anterioara datei de 01.04.2001; CPMB si ANAF nu dispun de date anterioare 01.04.2001, iar angajatorul a externalizat arhiva si datele sunt dificil de obtinut.
Ce date sunt necesare care sa ateste identificarea, obligatia platii si virarea sumelor catre Bugetul asigurarilor de stat (sunt la CASMB) pe perioada de la angajare pana la 01.04.2001 si pt. care sa mi se elibereze adeverinta?


Ce relevanta au Normele metodologice din, Anexa 15 a Lg. 263/2010 care prevede ca in calculul punctajului mediu se iau in considerare unele sume nefacand parte din baza de calcul a pensiilor cf. vechii legislatii anterioare datei de 01.04.2001, desi in Fisele de retribuire amintite mai sus, angajatul apare cu CAS platit (ex. premii si cele pt. relizari deosebite in timpul anului)?

Multumesc pt. rabdarea de a lectura cele de mai sus si daca as primi raspunsurile dv.((chiar succinte) as fi extrem de recunoscator.
G.Tatu

Adaugata in: Pensii
George Tatu
 User  George Tatu
a intrebat la 04 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024