ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pasi de urmat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca in data de 1.07.2013 angajatul aduce la firma o decizie asupra capacitatii de munca care sunt pasii care trebuie urmati de angajator. Mentionez ca angajatul a fost la casa de pensii de unde a primit o cerere care trebuie completata langa care trebuiesc atasate diverse acte.
Intrebarea este cand i se va desface contractul de munca?
Am inteles ca angajatorul trebuie sa astepte decizia casei de pensii dar pana atunci angajatul cum apare in pontajul firmei. Trebuie transmisa in revisal decizia medicala de pensionare?
Va rog sa ma ajutati ca pe unde am umblat nu ma lamurit nimeni.
Angajatul trebuie sa faca o cerere?

Adaugata in: Pensii Codul muncii
Mihaela Olah
 User  Mihaela Olah
a intrebat la 04 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Iul. 2013
Nu contrazice nimic din ceea ce am spus, din contra. Pensia se acorda deci, din acest articol redat, numai daca persoana depune dosarul in 30 de zile de la data decizie medicale. Despre ce vorbim pana la urma?! Persoana NU ARE INCA decizie de pensionare. Deci nu i s-a stabilit acest drept. Ne oprim aici, v-as propune.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Iul. 2013

Art. 104 din Legea 263 din 2010
(1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.
(3) In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:
a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate, in situatia pensiei de invaliditate;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 05 Iul. 2013
Decizia medicala este deja emisa, ea nu se suspenda, cel mult se anuleaza daca se constata ca salariatul in cauza munceste in mod normal, caz in care toata procedura se dovedeste a fi nejustificata si i se anuleaza acea incadrare in incapacitate de munca. Inclusiv pensia i se poate retrage, daca e sa fim onesti, in cazul unei reevaluari. Si este o alta situatie in care poate primi somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 05 Iul. 2013
Se pare ca revenim in mod constant asupra aceleiasi dezbateri, si anume confuzia dintre decizia medicala si cea de pensionare. Doamna spune destul de clar ca a aparut o decizie medicala si nu cea de pensionare. Intr-o discutie anterioara ati afirmat ca nu sustineti ca nu se poate inceta in baza acestui articol contractul de munca. Undeva sincer pana si pe mine m-ati confuzat. Ramaneti asupra unei variante, cel mai bine. Din nou ati sustinut ca in Revisal se poate opera doar incetarea de drept. Ori pana atunci trebuie luata o masura. Salariatul in cauza nu are decizie de pensionare ca sa vorbim de o suspendare a pensiei.

Persoana in cauza poate primi somaj cat timp nu primeste si pensie de invaliditate, chiar legea somajului stabileste acest lucru, si cat timp nu depune dosarul cu atat mai mult. Nu imi dau seama de ce respingeti totusi prevederile legale. Persoana in cauza nu are inca pensie, vorbim despre ce se intampla acum, nu despre ce se va intampla cand primeste decizia de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Iul. 2013
De acord cu dvs. ca o persoana cu invaliditate grad Isau II nu are cum sa mai presteze munca.Totusi , legea la art 114 inventariaza si aceasta posibilitate de prestare a muncii in cazul pensionarii cu incadrare in grad de invaliditate dar se suspenda pensia daca persoana se afla intr-o astfel de incompatibilitate.

In al doile rand concedierea cu art 61 c presupune si somaj.Somajul inseamna protectie sociala in sensul ca se acorda persoanei respective o indemnizatie si oferirea unui loc de munca. Pentru persoane care sunt in posesia unei decizii medicale se acorda pensie cu data din prevazuta in decizie daca nu prezinta concediu medical ulterior aceasteia.Deci persoana respectiva nu este asistata social, deoarece are un venit din pensie care nu se poate cumula cu indemnizatia de somaj.
Ceea ce sustineti dvs. ar fi posibil numai dupa emiterea deciziei de pensionare si aceaste este de respingere a dosarul de pensie din motiv de stagiu de cotizare nerealizat in functie de varsta sau alte motive daca aceasta conditie nu se impune.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Iul. 2013
Cat timp salariatul are o decizie medicala emisa de casa de Pensii, el nu poate lucra program normal in mod cert. Fie este incadrat in grad III, caz in care poate lucra numai cu progam de maxim 4 ore/zi, sau in unul din gradele I sau II, caz in care nu prea mai poate lucra din motive de sanatate. Aici aveti doua optiuni: fie ii intocmiti act aditional la contract pentru modificarea normei, daca este vorba de grad III, si astfel isi va continua activitatea pana la emiterea deciziei de pensionare; fie ii incetati in baza art. 61 c) din Codul muncii, dar in aceasta situatie va trebui sa ii platiti preavizul minim legal, chiar daca nu se mai poate prezenta la lucru din motive medicale. Daca este inca in medical, ramane in medical pana la finalizarea lui si s-ar putea sa iasa si decizia de pensionare pana atunci. In orice caz, program normal nu poate lucra data fiind decizia de incapacitate.

Daca el va lucra program normal si poate face acest lucru, atunci nu se justifica acea decizie medicala, ceva nu este corect acolo.

Plus, dupa pensionare, CIM va inceta de drept la data comunicarii deciziei asa cum prevede Codul munci - art. 51 (1) litera c). - si va putea continua activitatea in baza unui nou CIM cu timp partial dar numai daca este incadrat in grad III. In restul situatiilor poate pierde pensia daca incheie contract de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 04 Iul. 2013
Data pensionarii din decizia de pensionare va fi cea inscrisa in decizia medicala, numai ca pentru rezolvarea dosarului de pensionare este prevazut un termen legal in care se va emite decizia.Deci salariatul in conditiile in care i se admite dosarul de pensie, va primi pensie de la data inscrisa in decizia medicala si care este preluata in decizia de pensionare. Incepand cu data inscrisa in decizia medicala si data comunicarii deciziei de pensionare ,salariatul poate sa se prezinte la lucru in program de munca normal daca sanatatea ii permite pana la comunicarea deciziei de pensionare si in acest caz nu va primi pensie de la data din deciziea medicala, aceasta se suspenda pentru ca presteaza munca in continuare pe baza CIM
Legea 263 din 2010
Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
;;;; ;;;;
;;;;;
e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;

sau poate sa solicite concediul fara plata pana la acea data,.Oricum va primi pensie daca nu se prezinta la lucru.
In revisal se inregistreaza numai incetarea CIM dupa ce salariatul comunica angajatorului decizia de pensionare art. 56 a.1, litera c.


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024