ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara, as vrea si eu sa intreb cind voi iesi la pensie? Sunt nascut in 23.06.1961 si lucrez din 15 februarie 1980. Am lucrat intr-o turnatorie de metale din 15 februarie 1980 pana in 2001 decembrie, in grupa I de munca, iar din decembrie 2001si pina in prezent lucrez in industria alimentara.

Adaugata in: Pensii
Grigore Farcas
 User  Grigore Farcas
a intrebat la 11 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Feb. 2013
Legea 263 din 2010
Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.
(2) Adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate, numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
Art. 30
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.
(2) Periodic, din 2 in 2 ani, locurile de munca in conditii speciale prevazute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale.
(3) Procedura de reevaluare prevazuta la alin. (2) se stabileste prin hotarare a Guvernului, elaborata in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(4) Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, prevazut la alin. (1) lit. b), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupele I si II de munca si care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt incadrate in conditii speciale de munca.
(5) Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca.

Daca unitatea la care ati lucrat in conditii de grupa Ia de munca se regaseste in lista unitatilor din anexa 3 din Legea 263 din 2010 , conditiile de pensionare sunt:
Stagiul complet de cotizare: 35 ani
Virsta de pensionare: 54 ani si 6 luni ( 2016)
Daca unitatera nu se regaseste in acea anexa ,, pentru lucru in conditii de grupa Ia de muna, se aplica reducerea varstei de pensionare in baza art 55 tabelul 1 din lege conditiile de pensionare sunt:
Stagiul complet de cotizare: 35 ani
Am considerat ca ati lucrat in program de 100% in grupa de munca.
Virsta de pensionare: 60 ani si 6 luni ( 2022)

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Feb. 2013
Dat fiind lucrul in conditii speciale de munca, va puteti pensiona pentru limita de varsta incepand cu anul 2016.

Stagiul complet de cotizare: 35 ani
Virsta de pensionare: 54 ani si 6 luni (2016)

Celelate doua variante de pensionare, anticipata si anticipata partiala, ar fi:
- anticipat la varsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani
- anticipat partial la varsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.

Pentru pensionarea anticipata partiala se aplica o penalizare de 0,75% pe luna pana la implinirea varstei standard de pensionare.

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa George Andreescu adriana iancu Gratiela Petrescu Radu Anton Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024