ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pensie anticipat partial; cand depun dosarul?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

- sunt pensionata anticipat partial din data de 20.07.2012;nascutra in anul 1956,vechime in munca de 31 ani(8 ani in grapa a II-a);la pensie am o penalizare de 29%(anticipat partial) pan la varsta de 59 ani cand ies limita de varsta.

Intreb:

1.penalizarea de 29% din per.2012-2015(pensie limita varsta)se diminueaza pe parcursul celor 3 ani?la trecerea fiecarui an ar trebui ca pensia sa se mareasca cu 9% ,deci diminuarea sa scada;2012-2013-penalizarea 200 ron;2012-2013-penalizare 220 ron(cu index.);2013-2014 penalizare 240 ron(cu index.);este corecxt?o sanctiune nu se diminueaza cu trecerea timpului?actualmente ar fi trebuit sa ma o pensie nu de 560 ron,ci de 680 ron;

-un avocat din Oltenita m-a sfatuit sa dau in judecata casa de pensii ptr.a se trezi la realitatea si alti pensionari din situatia mea,inselati in acest mod;

-am spus ca trebuie sa consult un specialist in legislatia muncii, pe dvs.;

2.se poate depune un dosar cu 2-3 luni inainte de pensionare?

multumesc,

n.mariana

Adaugata in: Pensii Dosar pensionare
Mariana Niculescu
 User  Mariana Niculescu
a intrebat la 25 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Mar. 2014
Art. 67 din Legea 263 din 2010
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 25 Mar. 2014
HG 257 DIN 2011
Art. 53
(1) Prin sintagma luni de anticipare se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale si data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 ori, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege sau, dupa caz, data implinirii varstei standard reduse potrivit legii.
(2) Procentul de diminuare, in cazul pensiei anticipate partiale, prevazut la art. 65 alin. (4) din lege, se determina prin inmultirea numarului de luni de anticipare cu 0,75%. Fractiunile de luna se intregesc la luna.
(3) Diminuarea stabilita potrivit alin. (2) se mentine pana la data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale.

Penalizarea stabilita prin decizie se va mentine la aceiasi valoare pana impliniti conditia de pensionbare la limita de varsta.Trecerea de la pensie anticipata partiala la cea pentru limita de varsta se face din oficiu.,nu se face alt dosar de pensionare

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024