ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie anticipata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt nascut la 17 iunie 1950.
Sunt angajat de la data de 1 august 1972 - inginer.
Stagiu militar - 6 luni - 23 septembrie 1973 - 23 martie 1974.
Am un coeficient de pensie aproximativ 1.43.
Solicit: un calcul a pensiei anticipate, conditiile de iesire in pensie anticipata (cu penalizare si fara penalizare ) si procentul de penalizare.


Adaugata in: Pensii
Viorel Pop
 User  Viorel Pop
a intrebat la 29 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2012
Va puteti pensiona la virsta standard de pensionare de 65 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat partial la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.*

Pentru pensia anticipata partiala nu se valorifica facultatea si armata. Aceste perioade asimilate se iau in calcul numai dupa implinirea varstei standard de pensionare.
Art. 65
...
(4) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.
Un eventual calcul al pensiei anticipate partioale vi-l poate face doar oficiul de pensie unde urmeaza sa depuneti dosarul.
Daca pana in anul 2001 01.04 se poate calcula un punctaj pe baza inscrisurilor din carnetul de munca, dupa aceasta data se poate certifica punctajul de casa de pensie.
Conform prevederilor art.50 alin. 2 din Legea 263/2010, asiguratii sistemului public pot solicita contra cost la casele teritoriale de pensii, adeverinte privind datele necesare determinarii stagiului de cotizare si a punctajului. In acest sens, trebuie sa depuneti o cerere la casa teritoriala de pensii in raza careia isi are sediul angajatorul dvs. la care anexati o copie a cartii de identitate care sa aiba mentiunea si semnatura olografa. Contravaloarea este de 15 lei si se poate achita la casieria casei teritoriale de pensii.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024