ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie anticipata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, mama mea(este nascuta in noiembrie 1956) si-a depus dosarul de pensionare in iulie 2012, in august 2012 a venit decizia de pensionare, in care este precizat ca mama este pensionata anticipat partial(cu o pensie de 330 lei, penalizata 45%, pensia totala fiind 612 lei), avand vechimea totala in munca(scrisa pe decizie)de 37ani si 9 luni, nu a stiut ca daca avea 38 ani si 8 luni vechime putea sa iasa la pensie anticipat fara penalizare, am fost la Casa de pensii pe 6 Noiembrie 2012, si ne-a spus ca nu poate sa mai renunte la pensia anticipata partial, ca trebuia in termen de 30 zile de la primirea decizie.
Rugaminte: cum poate sa renunte la pensia anticipata partial(unde trebuie sa mearga sa depuna cererea de renuntare), pt a se mai angaja un an, pt a indeplini conditia pensiei anticipate, si anume sa aibe 38 ani si 8 luni de vechime( ce vechime totala trebuie sa aibe pt a fi pensionata partia, fara penalizare)
Va rog din suflet sa ne raspundeti.

Va multumesc

Adaugata in: Pensii
Ioana Iorga
 User  Ioana Iorga
a intrebat la 20 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Nov. 2012
Daca aveti posibilitatea sa lucrati pe baza de CIM, dupa ce va completati stagiul de cotizare pentru pensie anticipata faceti cerere de transformare a pensiei din anticipata partiala in anticipata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2012

Art. 134 din HG 257 DIN 2011
(1) Pensia poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
(2) Pensia pentru limita de varsta poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie.
(3) La recalcularea pensiilor pentru limita de varsta, stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei.
(4) La recalcularea pensiilor anticipate si anticipate partiale in conditiile alin. (1), stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se calculeaza punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adaugate potrivit legii si se mentine procentul de diminuare, luat in calcul la stabilirea pensiei anticipate partiale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ioana iorga la 20 Nov. 2012
De la pensie anticipata partiala puteti trece la pensie pentru limita de varsta, la data implinirii varstei de pensionare, cf. Legii 263/2010.

Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Iorga
 User Ioana Iorga
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Nov. 2012
Multumesc frumos pt raspuns, deci pot sa ma mai angajez un an, dupa care pot sa depun dosarul pt a obtine pensia anticipata fara penalizare?(sau nu mai pot iesi anticipat, si trebuie sa ies la pensie la varsta?)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2012
Odata ce isi gaseste un loc de munca si se incadreaza cu contract pensia se suspenda, iar la implinirea varstei de pensionare se va recalcula pensia. Insa cei de la Casa de pensii cam au dreptate, ar fi trebui respectat termenul de 30 de zile pentru a renunta la pensie.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024