ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie de boala profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am in prezent varsta de 50 de ani, si am lucrat 30 de ani, dupa cum urmeaza:
4 ani si 7 luni si 10 zile grupa I
7 ani si 2 luni si 21 zile grupa II
Restul de ani 18 ani si 10 luni sunt la birou.
Acum am fost diagnosticat cu boala profesionala (pneumoconioza minerului la carbune).
1. As dori sa stiu daca as avea dreptul sa ma pensionez pe caz de boala si cati ani as mai avea pana la pensia la limita de varsta?
2. Daca as iesi acum la pensie pe caz de boala anii de acum si pana la pensia de limita de varsta se considera ca si stadiu de cotizare?
3. As dori sa-mi spuneti de ce pensie as beneficia si cat la suta se calculeaza din salariu de incadrare tinan cont ca am un salariu de incadrare de 27.000.000 lei?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns din partea dvs.

Adaugata in: Pensii
Dorel Marin
 User  Dorel Marin
a intrebat la 28 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Oct. 2012
Nu beneficiati de reducerea varstei de pensionare pentru lucru in conditii de grupa de munca deoarece nu aveti stagiul complet de cotizare de 35 de ani potrivit articolului 55 din Legea 263 din 2010.Puteti sava pensionati cu grad de invaliditate.
Numai pe baza dosarului de pensionare se calculeaza pensia.Este un calcul laborios care se face pe un program pentru pensii .Datele care se au in vedere sunt drepturile salariale din carnetul de munca pana in data de 01,04,2001 si eventuale adeverinte cu drepturi salariale care nu au fost inscrise in carnetul de munca si veniturile realizate pentru care s-a calculat contributia de asigurari sociale , venituri care se regasesc in declaratiile individuale depuse la Casa de asigurari sociale si in prezent la ANAF dupa aceasta data.
Pentru calcului pensiei de inaliditate grad II veti beneficia de un stagiu potential ca diferenta intre stagiul complet si stagiul de cotizare realizat pentru care valoarea punctului de pensie este de1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
art 98 din Legea 263 din 2010
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate
La calculul pensiei nu intra numai salariul de incadrare.
Lucru in conditii de grupa va ajuta la calculul punctajului pentru pensie
Art. 100
Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa adriana iancu alexei delimart Marius Ion Gratiela Petrescu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024