ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie partiala anticipata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara si Hristos a Inviat!

Este vorba de sotul meu si avem cateva intrebari la care am aprecia raspunsurile dvs.
Gen: M
Data nasterii: 06.12.1952
Stagiul de cotizare:34 ani si 2 luni
1. Beneficiaza de pensie anticipata partiala si de la ce data poate beneficia si daca se diminueaza si care este procentul de diminuare?
2. Daca ar mai plati 10 luni pana la stagiu cotizare 35 ani s-ar mai diminua pensia cu acelasi procent sau nu?
3. Procentul de diminuare al pensiei anticipate partial ramane acelasi pana la implinirea varstei de pensionare sau se recalculeaza anual, lunar?
4. Daca o perioada de 10 ani a lucrat la 2 firme, una cu carte de munca si alta cu contract de colaborare sau management, dar ambele firme au facut plati lunare catre sistemul de pensie cu contributiile aferente, se cumuleaza numarul de ani lucrat in paralel sau doar creste valoarea punctajului din lunile respective?
5. Pentru anii lucrati in strainantate, dar cu cartea de munca in Romania, practic detasat de firma, la dosar mai trebuie si alte documente in afara de cele standard?

Va multumesc cu deosebit respect,
Oana Geanta



Adaugata in: Pensii
Oana Geanta
 User  Oana Geanta
a intrebat la 09 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Mai. 2013
Art. 12 din Legea 263 din 2010
(1) Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.
(2) Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

Art. 13
(1) Venitul asigurat inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala poate fi modificat prin depunerea unei comunicari de modificare a declaratiei individuale de asigurare ori, dupa caz, prin incheierea unui act aditional la contractul de asigurare sociala.
(2) Declaratia individuala de asigurare si contractul de asigurare sociala constituie titluri de creanta si devin titluri executorii la data la care creanta bugetara este scadenta, conform legii.

Art. 14
(1) In situatia in care pe parcursul derularii asigurarii in baza declaratiei individuale de asigurare se face dovada ca exista perioade in care nu se realizeaza venituri, la cererea asiguratului sau din initiativa casei teritoriale de pensii, declaratia poate fi suspendata.
(2) Pentru perioadele de suspendare prevazute la alin. (1) nu se datoreaza contributie de asigurari sociale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Mai. 2013
Posibilitatile de pensionare in functie de luna si anul; nasterii.

Va puteti pensiona la virsta standard de pensionare de 65 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat partial la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.*
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2013
1. Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, conditia de stagiu de cotizare realizat este de 35 de ani fara perioade asimilaterespectiv armata, facultate curs zi daca este cazul. Conditia de varsta de 60 de ani impliniti o indeplineste sotul dvs.
Pentru a opta pentru acest tip de pensie este musai sa mai lucreze pana la 35 de ani de stagiu sau sa cotizaze prin incheierea unui contract cu casa de pensie.Suma minima lunara pentru care se poate asigura este de 35% din salariului mediu pe economie 2223 lei deci 778 lei iar CAS de plata este de 31,3% respectiv 244 lei lunar. Dupa ce reralizeaza cei 35 de ani de stagiu sa spunem peste 10 luni, dumnealui ar avea 61 de ani si 3 luni .
2. Procentul de diminuare al pensiei este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.Pe aceasta speta penalizarea ar fi pentru 3 ani si 9 luni ceea ce inseamna 45 de luni*0,75%=33,75%.Acest procent se va mentine pana la implinirea varstei de 675 de ani.
4.Nu se cumuleaza stagiile de cotizare de la cele doua firme.Se vor cumula doar veniturile pentru care a contribuit la CAS la calculul punctajului anual.
Perioada de detasare daca este mentionata in cartea de munca este stagiu de cotizare in caz ca nu va fi nevoie de adeverinta de la angajatorul la care a prestat munca in perioada respectiva.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024