ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pensionare anticipata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care este diferenta intre pensionare anticipata si pensionare anticipata partial ? Si se poate apela la vre una din ele in cazul in care nu am lucrat deloc in grupe de munca pericolasa, iar incadrarea in munca s-a facut in septembrie 1988, deci vechimea este de 26 de ani, fiind neintrerupta din acea data decat de cateva concedii medicale. Mentionez ca termenul legal pentru pensionare la limita de varsta este conform Legii nr. 263 din 16 decembrie 2010- ianuarie 2028. si am terminat 5 ani facultatea la zi + masterat 1 an.

Adaugata in: Pensii
Liu Oli
 User  Liu Oli
a intrebat la 14 Apr. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 19 Apr. 2015
Conform art 3 alin (1)lit p din Legea 263/2010, stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Art.49 alin(1)precizeaza ca, perioada in care o persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului univarsitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma , reprezinta stagiu de cotizare ca perioada necontributiva, denumita perioada asimilata. Aceasta perioada este recunoscuta numai daca, in perioada respectiva, persoana nu a realizat stagii de cotizare in conditiile legii. Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior beneficiaza de asimilarea ca stagiu de cotizare a unei singure perioade de studii la alegere.
Vechimea in munca, potrivit art 16 din Codul muncii este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Liu Oli
 User Liu Oli
a raspuns userului adriana iancu la 16 Apr. 2015
La zi inclusiv masterul, deci in total 7 ani. Care este diferenta atunci intre stagiu de cotizare si vechimea in munca ? Si care din ele se ia in considerare la calculul pensiei ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 16 Apr. 2015
Conditiile in care o persoana poate beneficia de pensie anticipata sunt prevazute la art. 62 alin. (1) din Legea 263/2010 prvind sistemul unitar de pensii publice respectiv:
- cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si
- realizarea unui stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de aceasta lege.
Pensia anticipata partiala se cuvine cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr.5 la lege si realizarea stagiului complet de cotizare sau depasirea acestui stagiu cu pana la 8 ani.
Perioada facultatii este asimilata ca stagiu de cotizare in situatia in care aceste cursuri au fost urmate la zi si nu reprezinta vechime in munca sau in specialitate.
Legea 263/2010
Art. 49
(1) ?n sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite ?n continuare perioade asimilate, ?n care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale ?nvăţăm?ntului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024