ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensionare anticipata invatamant


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Sunt nascuta la 14 decembrie 1955.As dori sa stiu la ce varsta ar trebui sa ies la pensie,daca pot iesi anticipat in septembrie 2013,lucrez in invatamant din 1980,am vechime neintrerupta.cu ce suma din pensia cuvenita as fi penalizata?.
Multumesc anticipat.

Adaugata in: Pensii Invatamant
Violeta Baltuta
 User  Violeta Baltuta
a intrebat la 18 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Violeta Baltuta la 18 Apr. 2012
Pensia anticipata partiala este acea pensie care se acorda asiguratilor ce au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani si cu reducerea cu cel mult 5 ani a varstei standard de pensionare calculata in functie de data de nastere conform anexelor 5 si 6 la legea unitara a pensiilor 263/2010.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Violeta Baltuta
 User Violeta Baltuta
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Apr. 2012
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.Nu -mi este clar ce inseamna"pensionare anticipata partiala" .Daca este posibil,as mai dori sa stiu cum se face calculul pensiei.Multumesc anticipat.
Violeta Baltuta
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Apr. 2012
Scuze,este corect raspunsul dat de doamna popa
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Apr. 2012
Luna nasteri:
Anul nasteri:
Gen:


Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2015 luna Decembrie la virsta standard de pensionare de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul standard complet de cotizare este de 30 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2010 luna Decembrie la virsta de 55 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 40 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2010 luna Decembrie la virsta de 55 ani** daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 30 ani.*
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Apr. 2012
Conform calcului facut in baza legii 263/2010, dumneavoastra v-ati putea pensiona:

- la limita de virsta dupa anul 2016 luna Martie la virsta standard de pensionare de 60 ani si 3 luni daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 30 ani si 3 luni.

- anticipatat dupa anul 2011 luna Martie la virsta de 55 ani si 3 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 38 ani si 3 luni.

- anticipatat partial dupa anul 2011 luna Martie la virsta de 55 ani si 3 luni daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 30 ani si 3 luni.

Stagiul dumneavoastra de cotizare este de 32 de ani aproximativ - nu stiu luna in care ati inceput lucrul asa ca nu va pot spune stagiul fix - caz in care va puteti pensiona anticipat partial in coditiile legii. Penalizarea in cazul pensiei anticipate partiale este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipata.

Art. 65
4. Cuantumul pensiei anticipate par??iale se stabile??te din cuantumul pensiei pentru limit?? de v??rst?? care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lun?? de anticipare, p??n?? la ??ndeplinirea condi??iilor pentru ob??inerea pensiei pentru limit?? de v??rst??.


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024