ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensionare anticipata/limita de virsta versus CIM actual?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt nascuta in 12.10.1959, am avut gr a 2-a 17 ani, in 20 septembrie 2017 am predat dosarul pentru pensionare anticipata, intre timp am implinit virsta necesara pentru pensie limita de virsta, incluzind perioada de gr a 2-a. Eu mai lucrez, am un CIM activ. Intrebarea mea este, in momentul cind voi primi decizia si voi inainta Cererea pentru pensionare limita de virsta,(asa am fost sfatuita sa inaintez Cerere, chiar daca trecerea s-ar face automat) in acel moment trebuie sa anunt angajatorul si sa ma retrag din activitate, sau trebuie desfacut CIM actual si se poate face alt CIM, chiar in momentul predarii Cererii de pensionare, sau oricind mai tirziu?In concluzie, ce trebuie sa stie angajatorul de mine, sau doar pur si simplu pun in aplicare Decizia pentru pensionare anticipata si demisionez de la firma, vazind de treburile mele cu Cererea de pensionare la limita de virsta? Dilema mea ar fi, trebuie sa intrerup CIM si sa anunt angajatorul despre existenta viitoarei mele Decizii de pensionare anticipata, sau a momentului inaintarii Cerererii de pensionare la limita de virsta?
Cu multumiri anticipate!

Ella Marton
 User  Ella Marton
a intrebat la 17 Nov. 2017
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2017
Art. 105 DIN legea 263 din 2010
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ella Marton
 User Ella Marton
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Nov. 2017
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt! Intrebarea ar fi, cind primesc decizia de pensionare anticipata, am inteles, ca doar atunci se plateste-se pune in aplicare- daca inaintez la Casa de pensii Decizia de incetare a CIM? Pot sa beneficiez financiar de pensia anticipata pina primesc Decizia de pensionare la limita de virsta? Aceasta procedura este de sine statatoare fata de decizia anticipata si dureaza legal -scriptic- tot 45 zile?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Nov. 2017
Atat timp cat nu ati beneficiat de drepturi de pensie anticipata cel mai bine asteptati decizia de pensionare la limita de varsta pe care o veti comunica angajatorului sa va inceteze contractul de munca in baza art 56 al.1 litera c din Codul muncii republicat. Continuarea activitatii se va face numai prin incheierea unui nou contract de munca.
Pensionarii cumularzi pensie salariu nu platesc contributie la somaj. la fel nici angajatorul nu mai are o astfel de obligatie pentru dumneavoastra.In programul de salarii se evidentiaza faptul ca sunteti pensionara sa fiti scutita de acesta obligatie.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024