ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A

"Pensionare caz boala"

Buna ziua! Suntem o societate de constructii si avem un angajat care are probleme de sanatate serioase, fiind chiar internat o perioada la Spitalul de psihiatrie (cod indemnizatie: 01 de pe ultimul certificat medical adus). Si asa dupa cum ne-a comunicat el cand venea cu certificatele medicale, a fost bagat in comisia de examinare si declarat inapt de munca urmand a fi pensionat pe caz de boala. (Mentionam ca societatea nu a primit nici o hartie in aceast sens, doar certificatele de sanatate unul dupa altul timp de 180 de zile- maximul de zile admise). Problema este ca in data de 09.12.2012 s-au terminat aceste 180 de zile. L-am intrebat cand il pensioneaza si ne-a comunicat ca intra din nou in comisia de examinare in luna februarie.
Intrebarea noastra este ce facem cu el pana atunci daca nu mai aduce concediu medical. Care ar fi solutia cea mai buna? Apt de munca nu este deci nu poate fi dat nici in somaj; daca ii incheiem contractul de munca pierde cumva pensia? Sau il trecem in concediu fara plata pana in februarie? Are acest drept de cfp daca a lipsit atata (mentionam ca a mai avut cfp anul acesta in lunile ianuarie/februarie)? Ce hartii trebuie sa primim noi ca societate daca il baga in comisia de examinare si il pensioneaza? Nu stim cum sa procedam. Multumim!

Adaugata in
 • Pensii

Elena Popa
 User  Elena Popa a intrebat la 17 Dec. 2012

 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Popa
 User Elena Popa a raspuns userului georgeta ganea la 16 Ian. 2013
Revenim cu problema angajatului nostru ce urmeaza a fi pensionat pe caz de boala (spital Psihiatrie). Asa dupa cum ne-ati sugerat si d-voastra in explicatiile de mai jos, angajatul nostru a venit in luna decembrie 2012, la terminarea celor 180 de zile de concediu medical si a facut cerere de concediu fara plata pana la rezolvarea dosarului de pensionare. Acum figurind in CFP conform cererii.
1.) Astazi a venit cu o Decizie Medicala asupra capacitatii de munca (cod afectiune F20.0) in care se mentioneaza ca si-a pierdut in totalitate capacitatea de munca fiind incadrat in gradul 2 de invaliditate Legea 263/2010, art.68, alin.1, Lit.b). Am inteles ca pe baza acestei decizii putem incheia contractul individual de munca. Nemaiavand un astfel de caz cum trebuie sa procedam? Decizia de incetare CIM va fi conform carui articol/lege?
2.) Pt dosarul de Pensie de invaliditate i se cere cartea de munca - pe care angajatul o are acasa. Acum totul se face electronic in Revisal. In acest caz, pt perioada lucrata la noi mai trebuie sa ii dam vreo hartie?
3.) Tot pt dosarul de pensionare i se cere o adeverinta de la angajator pentru perioada lucrata pana la data solicitarii pensiei si cu data propunerii la pensie. Aceasta data de propunere la pensie- nu este stabilita de comisie? Noi de unde sa o stim?


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea a raspuns userului elena popa la 18 Dec. 2012
Sper sa fi inteles diferenta intre invaliditate si inaptitudine. Invaliditatea se constata prin decizie medicala emisa de medicul expert de asigurari sociale si inseamna pierderea capacitatii de munca partial sau total. Inaptitudinea conduce la pensionare de grad I, II, III.
Inaptitidinea se constata pe linia medicului de medicina a muncii pentru postul pe care il ocupa salariatul. Salariatul poate sa fie apt insa pentru alte activitati, motiv pentru care se poate inscrie la somaj.
Cu mare placere!
Numai de bine pentru anul care vine!


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Popa
 User Elena Popa a raspuns userului georgeta ganea la 17 Dec. 2012
Va mulumim ! pentru raspunsuri


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea a raspuns userului elena popa la 17 Dec. 2012
Da, poate sa mai obtina concediu medical si peste cele 183 zile.
Inaptitudinea temporara sau permanenta se constata potrivit art 11 si 12 din HG 355 DIN 2006.
Eu va recomand sa-i dati o pasuire pana in februarie
Ulterior daca nu obtine decizie medicala ii puteti inceta CIM.Intre timp puteti constata si inaptitudinea pentru postul ocupat.
In cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si psihica in incetati CIM in baza art 61 litera c din codul muncii republicat


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Popa
 User Elena Popa a raspuns userului georgeta ganea la 17 Dec. 2012
Angajatul nostru ne-a spus ca a fost o data in Comisia de examinare la 90 de zile de concediu medical si ca iar fi spus sa astepte pt pensionare pina la 180 de zile apoi il baga din nou in comisie. Practic trebuia sa intre direct in comisie la sfirsitul acestor 183 de zile si sa ne aduca o instintare a incapaciitatii de munca sau a deciziei de pensionare pe caz de boala? Daca nu am mai primit nimic din 09.12.2012 putem incheia contractul de munca? I se poate prelungii concediul medical 183+alte 90 de zile? Multumesc!


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea a raspuns la intrebare la 17 Dec. 2012
OUG 158 DIN 2005 actualizata
Concediul medical poate fi prelungit in conditiile de mai jos.
4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, denumită Ón continuare CNPAS, Ómpreună cu CNAS, Ón raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.


Invaliditatea se constata prin decizia medicala a medicului expert de asigurari sociale de incadrare in grad de invaliditate dupa evaluarea capacitatii de munca, decizie care se aduce la cunostinta angajatorului.Daca dosarul i-a fost respins este greu de crezut ca in luna februarie va avea castig de cauza.

Daca nu mai prezinta concediu medical,o solutie imediata ar fi ca salariatul sa solicite concediu fara plata in interes personal pina la reevaluarea dosarului.Alte intrebari despre Pensii

Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro
Sectiuni
 • Abateri disciplinare
 • Ajutoare materiale
 • Angajare
 • Cariera si performanta
 • Codul Muncii
 • Concediere
 • Concedii
 • Contract de munca
 • Contributii
 • Contributii sociale
 • Deduceri
 • Drepturi de autor
 • Drepturi salariale
 • Fisa postului
 • Legislatia muncii
 • Motivarea angajatilor
 • Pensii
 • Recrutare si selectie
 • Resurse umane
 • Sanatate si Securitate in Munca
 • Somaj
 • Studii de caz
 • Tichete
 • Timp de munca
TOP RASPUNSURI 2015
buna ziua , sunt in CIC pana la data de 7 martie 2015 ( copilul implineste 2 ani in 7 aprilie 2015), normal ar fi tebuit...[citeste mai mult]
Publicat la data 24 Feb. 2015 8 raspunsuri
Buna ziua, Sunt angajata de 1 an de zile cu contract de munca pe 2 ore cu sal brut minim de 250 ron, am aflat curand ca...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Feb. 2015 2 raspunsuri
buna ziua! as dori sa ma ajutati intr-o problema : soacra mea s-a pensionat , decizia venind acum o luna .Astazi a...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Feb. 2015 1 raspuns
Sunt nascuta la 13.09.1958, am vechime la 15.09.2015 de 37 ani si conditii deosebite pt grupa II de munca de 15 ani si 3...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Feb. 2015 1 raspuns
daca un angajat are concediu medical pe 10 zile, dar s-a intors la munca dupa 5 zile, ce se intampla in situatia...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Feb. 2015 1 raspuns
Buna ziua,Un salariat angajat din 04.02.2015 a prezentat astazi certificatul de concediu medical (cod 01) pentru...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Feb. 2015 3 raspunsuri
Video club

[X]