ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pensionare pe caz de boala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
as dori sa stiu si eu cum procedez in urmatoarea situatie:
am o angajata care inca din luna aprilie-mai se afla in concediu medical. In luna iulie, pe data de 09.07.2013 a implinit 90 de zile de CM. Angajata deja si-a depus dosarul de pensionare pe caz de boala (este imobilizata la pat).
Intrebarea mea este: cum procedez eu in aceasta situatie? Angajata nu mai vine la serviciu (datorita imobilizarii) insa abia si-a depus dosarul pentru pensionare. Pana in data de 09.07.2013 am pontat-o datorita CM-ului. Nu stiu cum sa procedez in continuare cu ea. Nu mai are drept de CM (a sarit de cele 90 de zile), insa nici nu poate sa vina la servciu (ea avand deja dosarul de pensionare depus la casa de pensii).
Trebuie sa ii desfac contractul de munca? Daca da, cu ce baza legala? Trebuie sa ramana in continuare angajata? Daca da, eu cum o pontez in conditiile in care nu vine la serviciu?
Va rog dn suflet sa ma ajutai in aceasta situatie.

Adaugata in: Pensii
Valentin Mitrache
 User  Valentin Mitrache
a intrebat la 01 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Valentin Mitrache
 User Valentin Mitrache
a raspuns la intrebare la 19 Aug. 2013
va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Aug. 2013
OUG 158 DIN 2005 ACUALIZATA

Concediul şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă
Art. 15

?n cazul ?n care medicul expert al asigurărilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se face p?nă la sf?rşitul lunii următoare celei ?n care s-a emis avizul, fără a se depăşi durata maximă de acordare a concediului, prevăzută de art. 14 alin. (4).


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2013
Ca sa depuna dosar de pensie are nevoie de decizia medicala a medicului expert de asigurari sociale, decizie pe care trebuie sa v-o faca cunoscuta si dvs.La depunerea dosarului de pensie pentru invaliditate, pe baza deciziei medicale angajatorul are obligatia sa faca doua adeverinte una cu stagiul de cotizare incepand cu data de 01,01.2011 si una cu data ultimei zile de concediu medical platit de unitate.Chiar daca salariata are decizie medicala poate sa mai beneficieze de concediu medical dar cu avizul medicului expert de asigurari sociale.
Ii veti inceta contractul de munca numai dupa ce va aduce decizia de pensionare .aret 56 , al,1 literac din codul muncii republicat.Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent ?ncetează de drept:
;;
c);;;;;;;;;;; la data comunicării deciziei de pensie ?n cazul pensiei de invaliditate, ;;;;;;;;;;;;;;;;
;;
Daca salariata depune dosarul de pensionare in termen de 30 de zile de la data indeplinirii conditilor de pensionare, aceasta data fiind confirmata de acea decizie medicala va beneficia de pensie de la data inscrisa in decizia medicala sau dupa caz dipa data ultimei zile de concediu medical platit.


Nu puteti sa-i incetati contractul de munca inainte de data comunicarii deciziei de pensionare decat daca salariata solicita incetarea CIM cu acordul partilor, art.55 b.
Pentru acoperirea perioadei intre data ultimei zile de concediu merdical si data comunicarii deciziei de pensionare va recomand sa vorbiti cu salariata sa faca o cerere de concediu fara plata pentru motive personale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Aug. 2013
Isi poate prelungi concediul medical peste 90 de zile cu acordul Comisiei medicale, o puteti ponta astfel dat fiind faptul ca este imobilizata, iar in momentul in care va fi emisa si comunicata decizia de pensionare contractul de munca inceteaza de drept si poate fi preluata in plata pentru medical de casa de sanatate de care apartine.

Are dreptul pana la 183 de zile de concediu pe an, iar daca se decide astfel de catre Comisie, se poate prelungi cu inca 90 concediul, mai ales intr-un caz ca acesta. Din cea de-a 91-a zi insa este nevoie de acordul medicilor experti din cadrul ei pentru a putea fi prelungit.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024