ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pot sa ma pensionez anticipat in cursul anului scolar?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Sunt nascuta in 18.noe.1956,si lucrez in invatamant. As dori sa stiu ,daca din motive de sanatate n-as mai putea continua activitatea ,as putea sa ma pensionez anticipat si cand ar trebui sa depun cererea de pensionare , deoarece in cadrul invatamantului ,legea pensionarii se aplica altfel decat la alte categorii. Va rog sa-mi raspundeti si cu cat mi s-ar diminua pensia, pana la data legala de pensionare ,pe care nu o stiu cu siguranta, aprilie sau iunie 2017 ?
PS. Am inteles ca se discuta o propunere de lege ,cu anticipare partiala de 3 ani in invatamant fara penalizare,credeti ca ar fi sanse sa se aprobe in acest an ?
Multumesc anticipat

Klara Koscs
 User  Klara Koscs
a intrebat la 29 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 30 Mai. 2016
Potrivit art. 284 alin.(2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, modificata prin OUG 49/2014,prevede ca "personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se pensioneaza pentru limita de varsta, anticipat si anticipat partial, la data incheierii anului scolar in care implineste varsta standard de pensionare sau, dupa caz, in situatia pensiei anticipate si anticipate partiala, varsta standard redusa cu cel mult 5 ani."
O exceptie de la aceasta regula este prevazuta la acelasi articol 284 alin 3 care dispune ca, pentru motive temeinice pensionarea personalului didactic de conducere, de indrumare si de control se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al inspectoratului scolar.
Penalizarea cuantumului pensiei se determina prin inmultirea numarului de luni de anticipare cu 0,75%, iar rezultatul se mentine, luna de luna, pana la data implinirii varstei standard de pensionare sau a varstei standard de pensionare reduse, prevazute de lege.

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni G Stancu Marius Ion Radu Anton alexei delimart violeta Georgescu
TOP RASPUNSURI 2024