ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Referitor pensionare anticipata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ma numesc Dumbrava Cornelia, nascuta in anul 1954, luna octombrie, ziua 26. Sunt angajata, cu carte de munca, din anul 1976, luna februarie, ziua 13. Anul acesta implinesc 58 ani.
In ce conditii ma pot pensiona anticipat si de cat la suta din valoarea pensiei (la limita de varsta) pot beneficia prin pensionare anticipata?

Adaugata in: Pensii
Cornelia Dumbrava
 User  Cornelia Dumbrava
a intrebat la 01 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Aug. 2012
Pe baza informatiilor puse la dispozitie, iata cam ce variante aveti:

- pensionare la limita de varsta dupa anul 2014, luna septembrie, avand varsta standard de pensionare de 59 ani si 11 luni, insa cu indeplinrea conditiei stagiului minim de cotizare de 14 ani si 10 luni. Stagiul complet de cotizare este de 29 ani si 10 luni.
- pensionare anticipatat dupa anul 2009 luna septembrie, la varsta de 54 ani si 11 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 37 ani si 10 luni.
- pensionarea anticipata partial dupa anul 2009 luna septembrie la varsta de 54 ani si 11 luni daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 29 ani si 10 luni. In cazul pensionarii anticipate partiale se va aplica o penalizare de 0,75% pe luna pana la implinirea varstei de pensionare.

In temeiul legii 263/2010 varsta de pensionare poate fi redusa in conditiile in care ati lucrat in conditii deosebite, conditii speciale sau in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat; daca ati facut parte din categoria persoanelor persecutate politic cu privare de libertate, deportare in strainatate, prizonierat, beneficiari ai Decretului - Lege 118/ 1990; ati lucrat in zonele I si II de expunere la radiatii.

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Gratiela Petrescu G Stancu Viviana Serni alexei delimart Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024