ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Revisal. Carte de munca. Cerere de pensionare pt. limita de varsta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cu ocazia pensionarii de invaliditate am dus original si copie dupa cartea de munca cu activitatea pana la data evaluarii capacitatii de munca; m-am pensionat de invaliditate gradul 3 din 1.07.2009 fiind angajata la o firma unde am continuat activitatea pana la 10.10.2009 cu jumatate de norma, pana la comunicarea deciziei de pensionare.
In perioada 1.06.2011-29.02.2012 m-am angajat cu jumatate de norma la o alta firma, de la care am plecat prin demisie pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale in sensul ca nu s-au platit salariile. Perioada lucrata la aceasta din urma firma nu a fost inregistrata in cartea de munca ci doar in Revisal, iar aceasta nu mi-a dat nici o adeverinta cu perioada lucrata.
Cand ma voi inscrie la pensie pentru limita de varsta este necesara cartea de munca daca ea a fost scanata de casa de pensii? Daca activitatea de la firma din urma este inregistrata in Revisal, mai este necesar sa duc vreo dovada scrisa cu perioada respectiva (1.06.2011-29.02.2012)? Daca da, ce trebuie sa solicit de la firma: sa imi treaca in cartea de munca perioada lucrata sau sa imi dea o adeverinta? Dar daca firma s-a desfiintat intre timp, de unde o pot obtine eventual?
Multumesc

Monica Airinei
 User  Monica Airinei
a intrebat la 08 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns la intrebare la 26 Sep. 2012
Am sa va raspund la toate intrebarile:
1. Cartile de munca sunt blocate cu 1.01.2011, dupa aceasta perioada vechimea se probeaza cu revizal/ adeverinta pe care o solicitati angajatorului dupa modelul celor de la ITM
2. In cazul in care firma s-a desfiintat, solicitati o adeverinta de la ITM - putin probabil sa fi tinut cartile de munca intern si nu la ITM.
3. Dosarul de pensie cuprinde acte in original, cartea de munca merge si in original si in copie, urmand ca ulterior o data cu primul talon de pensie sa vi se returneze originalul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 17 Sep. 2012
Este necesara adeverinta pentru recalcularea pensiei si pentru a face dovada existentei raportului de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Sep. 2012
Nu este nevoie de nicio adeverinta. Stagiul de cotizare la asigurari sociale este confirmat de casa de pensie pe baza declatariilor individuale de plata a contributiilor sociale. Incepand cu 01.04.2001, veniturile care se iau in calcul la pensie sunt veniturile pentru care s-au calculat si platit contributiile de asigurari sociale. Informatiile din REVISAL au cu totul alt scop si anume sa se incheie contractele de munca cu respectarea legislatiei in vigoare, sa nu se lucreze la negru si informatiile din REVISAL folosesc si la stabilirea vechimii in munca pentru un eventual somaj.
Actele care compun dosarul de pensionare inventariaza toate situatiile in care s-ar afla persoanele care solicita pensie. Dumneavoastra in shimb, depuneti acele acte care va sunt necesare si pe care le aveti pentru dobandirea dreptului de pensie.
La calculul pensiei inainte de 01.04.2001 se iau in calcul informatiile din carnetul de muncva. Daca ati beneficiat de eventuale sporuri carte nu au fost inscrise in carnetul de munca, se prezinta adeverinta de la angajatorul care le-a acordat. Sporurile care se iau in calcul le gasiti in anexa 15 la HG 257 DIN 2011.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Monica Airinei
 User Monica Airinei
a raspuns userului Mariana Bunta la 09 Sep. 2012
Multumesc pentru promptitudine. Daca cer o adeverinta de vechime insemna ca ea trebuie sa cuprinda informatii cu privire la cele presupuse de mine mai jos, si/sau ce altceva?

-data angajarii
-functia
-salariul
-sporuri si adaosuri reglementate prin lege sau prin CCM/CIM
-conditii de munca speciale si/sau deosebite (gr. I si/sau a II-a de munca)
-data defacerii CIM cu temeiul legal al defacerii CIM
-....altceva?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Bunta
 User Mariana Bunta (Sef Birou Resurse Umane, S.C. L&B Grup S.R.L. Timisoara)
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2012
Firma respectiva trebuie sa va elibereze adeverinta de vechime pentru perioada lucrata la ei.
Pana la 31.12.2010 vechimea se proba cu cartea de munca. De la 01.01.2011, totul este electronic, dar angajatorul este obligat sa elibereze, in continuare, adeverinta de vechime..
Actele necesare intocmirii dosarului de pensie sunt urmatoarele:
- cerere pentru inscrierea la pensie pentru limita de vârsta;
- carnetul de munca (original si copie);
- alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata in alte sectoare de activitate;
- livretul militar (original si copie) - acolo unde este cazul;
- diploma de studii (original si copie) si/sau adeverinta din care sa rezulte durata normala si perioada studiilor, precum si certificarea absolvirii acestora; pentru persoanele care au urmat cursurile unor institutii de invatamânt universitar in strainatate este necesara dovada recunoasterii acestora de catre statul român;
- adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/ individual de munca;
- adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite (gr. I si/sau a II-a de munca);

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024