ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Timp de lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt pensionat gradul 3 cu drept de munca 4 ore pe zi. Va rog sa-mi spuneti cum mi se va calcula vechimea in munca in cazul in care imi voi gasi ceva de munca la jumatate de norma? Am vechime in munca 30 de ani cumulati cu cei de la grupa a 2 -a de munca. Vreau sa-mi fac un calcul sa vad cat as mai avea de cotizat pentru pensie, din cate stiu parca trebuie sa am 35 de ani la cotizatie, nu ?

Va multumesc anticipat !

Adaugata in: Pensii
Ovidiu George Iftene
 User  Ovidiu George Iftene
a intrebat la 16 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ovidiu George Iftene
 User Ovidiu George Iftene
a raspuns la intrebare la 21 Oct. 2012
Poate nu m-am exprimat eu bine. Ma refeream ca pana la data intrarii mele in pensie de boala gradul 3 am acumulat 26 de ani de munca lucrati din care 16 ani in grupa a II -a, in total am pe decizie 29 de ani si 2 luni cu acel bonus de la grupe. Daca nu ma mai pot angaja de acum incolo, pot beneficia de reducere de varsta de pensionare cand ajung la 60 sau 65 de ani cu acesti ani ai mei lucrati pana acum la pensia pentru limita normala? Sau trebuie sa stau neaparat pana la 65 de ani ? Mentionez ca sunt pensionat gradul 3 cu drept de munca dar am boala obisnuita, nu boala profesionala sau accident de munca ! La mine nu se calculeaza acel stadiu potential anual !

Va multumesc !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 17 Oct. 2012
Cunosc continutul articolului.

In regula, din exprimarea dvs. initiala reiese cu totul altceva. Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Oct. 2012
Anii lucrati in conditii de grupa sunt valorificati pentru reducerea varstei standard de pensionare si pentru calculul punctajului la pensie.Pentru ca o persoana sa poata beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru lucrul in conditii de grupa , trebuie sa aiba stagiul complet de cotizare corespunzator varstei bineinteles in care intra si cei lucrati in conditii de grupa. A se vede ar 55 din Legea 263 din 2010.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 17 Oct. 2012
Nu am spus ca nu ar intra in calcul si pensia pentru invaliditate, aveti dreptate referitor la stagiul de cotizare. Cel pe care l-am aminitit eu este stagiul complet in prezent pentru varsta standard de pensionare pentru personele de sex masculin care au acum 64 ani si 5 luni.

Insa in cazul de fata transformarea se face tinand cont de varsta de pensionare in primul rand. Pensionarul de invaliditate poate la fel de bine sa nu mai lucreze in tot timpul ramas de la pensionare pana la limita de varsta. Ce nu inteleg eu este de ce excludeti anii lucrati in conditii deosebite/speciale. Se pote foarte bine ca angajatul sa lucreze 35 de ani, din care jumatate sau poate chiar totiu sa fie in conditii deosebite. Va dati seamna ce ar insemna daca o persoana lucreaza 30 de ani in conditi deosebite? Nu prea vad cum ar lucra alti 35 de ani... Eu cel putin asa inteleg din ce spuneti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Oct. 2012
Stagiile de cotizare cel minim si complet variaza in functie de varsta asiguratului.
In plus va spun ca la stabilirea pensiei la limita de varstaa intra ca perioada asimilata si perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate.art 49 din Legea 263 din 2010
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Oct. 2012
Odata ce impliniti varsta de pensionare, pensia de invaliditate se va transforma in pensie pentru limita de varsta, insa ds. veti primi cuantumul cel mai avantajos:

Art. 82 - Legea 263/2010
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.

Stagiul complet de cotizare pentru barbati este de 33 ani si 10 luni, iar cel minim este de 13 ani si 10 luni, pentru pensia de limita de varsta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 16 Oct. 2012
Probabil va intereseaza stagiul de cotizare la pensie. Chiar daca lucrati cu timp de lucru de 4 ore, stagiul de cotizare este la fel ca la un contract cu timp normal de lucru. In ce priveste vechimea in munca la fel, nu este influentata de timpul pentru care ati incheiat contractul. In cazul in care se acorda spor de vechime la unitatea la care va desfasurati actuivitatea, se cumuleaza vechimea in munca anterior incetarii CIM cu cea de care beneficiati pentru munca prestata.
Ce trebuie sa stiti este ca pentru a beneficia de pensie cu reducerea varstei de pensiuonare, va trebui sa aveti stagiu complet de cotizare fara anii lucrati in conditii de grupa.
In concluzie, cei 35 de ani de stagiu de cotizare la care va referiti nu includ si anii de care beneficiati pentru lucru in conditii de grupa.

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu George Andreescu alexei delimart Viviana Serni violeta Georgescu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024