ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Va rog pentru lamuriri in vederea stabilirii vechimei in munca...


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cu stima!
Va rog daca imi puteti da detalii referitoare la doua "probleme".
1) in perioada 1999-2000-2001-2002-2003 am lucrat ca operator de interviu pentru mai multe firme de sondare a opiniei, studii si de piata. Pentru unele am avut conventie civila, pentru perioada lucrata respectiva firma eliberandu-mi adeverinta cu sumele realizate, impozitul platit si cas-ul platit; aceasta pentru anul 2002 cand conventia civila constituia si vechime in munca.
1.1 - prima intrebare este daca si pentru anul 2001 pot beneficia de vechime in munca?
1.2. - tot in acele perioade am lucrat cu aceiasi functie si pentru alt institut de sondare a opiniei publice pe baza de contract de prestari servicii pentru fiecare lucrare/studiu efectuat. Respectivul institut mi-a eliberat o adeverinta care atesta doar faptul ca am lucrat la ei, specificand doar ca nu s-a platit cas. Nu au specificat nici sumele lunar incasate, nici impozitele platite.
Intrebarea mea ar fi in acest caz daca pot beneficia de vechime in munca pe baza respectivelor contracte de prestari servicii, eventual doar pentru anul 2002?

Specific faptul ca atestarea vechimei in munca imi este necesara pentru calculul pensiei pentru invaliditate.

2. A doua rugaminte este referitoare la un contract incheiat intre mine si o firma din alt judet, firma cu activitate pe tara, eu fiind numit manager pe judetul meu al firmei respective (arta, presa culturala, literatura, muzica, vanzari). Problema este ca respectivul contract de munca pe perioada nedeterminata incheiat intre mine si administratorul firmei, semnat de ambele parti, nu a fost, din omisiune, inregistrat si la ITM / Directia Muncii teritorial competenta. Un fost director de la mine din zona de la directia muncii mi-a afirmat ca acel contract este legal incheiat si valabil, reprezentand acordul de vointa al partilor (a fost incheiat in anul 2001), si constituie vechime in munca. Cum argumentez eu aceasta la Casa de Pensii locala, ce proceduri trebuiesc urmate, ce temeiuri legale am?

Va multumesc anticipat!

Stejarel Valeriu Patrana
 User  Stejarel Valeriu Patrana
a intrebat la 29 Iun. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Iun. 2016
Pe dumneavoastra va intereseaza stagiu de cotizare la pensie.
Pentru perioada 1999 -2001 angajatorilor in cazul conventiilor civile le gasiti la articolele de mai jos, Incepand insa cu 01.04.2001 in baza Legii 19 din 2001 se depuneau declaratii individuale privind plata asigurarilor sociale pentru contractele de munca incheiate
Legea 130 din 1999
ART. 3
Munca poate fi prestata prin incheierea unor conventii civile de prestari de servicii, în urmatoarele situatii:
a) pentru desfasurarea, cu regularitate, a unor activitati care nu depasesc, în medie, 3 ore pe zi în raport cu programul lunar de lucru;
b) activitatea este prestata în folosul asociatiilor de proprietari sau, dupa caz, de locatari, cu exceptia cazurilor pentru care se incheie contracte de munca.

ART. 4
(1) Persoanele juridice care folosesc personal incadrat cu conventie civila de prestari de servicii au obligatia sa intocmeasca aceste conventii în forma scrisa Å??i sa le inregistreze intr-un registru special.
(2) In cazul societatilor comerciale Ã…??i al regiilor autonome, activitatile pentru care se foloseste personal incadrat cu conventie civila de prestari de servicii se stabilesc de consiliile de administratie.
(3) Angajatorii prevazuti la alin. (1) au obligatia sa inregistreze conventiile civile de prestari de servicii la directiile generale de munca Å??i protecÅ£ie socialÄ??, în termen de 20 de zile de la incheierea acestora.

CAPITOLUL 2
Masuri de protecţie a persoanelor incadrate în munca

ART. 5
(1) Persoanele care presteaza munca în baza unei conventii civile de prestari de servicii pot incheia cu directiile generale de munca Å??i protecÅ£ie socialÄ?? contracte de asigurari sociale.
(2) Prin contractele de asigurari sociale prevazute la alin. (1) persoanele asigurate se obliga sa plateasca contributia la fondul de asigurari sociale, beneficiind de indemnizatiile Ã…??i de pensiile de invaliditate sau, dupa caz, pentru limita de varsta, prevazute de lege pentru salariati.
(3) Persoana fizica sau juridica la care asiguratul presteaza munca se poate obliga sa suporte în total sau în parte contributia la fondul de asigurari sociale.
(4) Baza de calcul al drepturilor Ã…??i obligatiilor de asigurari sociale se stabileste prin contractul de asigurari sociale, neputand fi mai mica decat salariul minim brut pe tara.

Legea 19 din 2001
Art. 23. - (1) Baza lunarÄ?? de calcul a contribuÅ£iei individuale de asigurÄ??ri sociale în cazul asiguraÅ£ilor o constituie:
a) salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile Å??i adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de muncÄ??, Å??i/sau veniturile asiguraÅ£ilor prevÄ??zuÅ£i la art. 5 alin. (1) pct. I, II Å??i VI;
b) venitul lunar asigurat, prevÄ??zut în declaraÅ£ia sau contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic de o pÄ??trime din salariul mediu brut lunar pe economie.

(2) Baza lunarÄ?? de calcul a contribuÅ£iei individuale de asigurÄ??ri sociale pentru personalul român trimis în misiune permanentÄ?? în strÄ??inÄ??tate de cÄ??tre persoanele juridice din România este salariul brut lunar în lei, corespunzÄ??tor funcÅ£iei în care persoana respectivÄ?? este încadratÄ?? în Å£arÄ??, inclusiv sporurile Å??i celelalte adaosuri care se acordÄ?? potrivit legii.

(3) Baza de calcul prevÄ??zutÄ?? la alin. (1) Å??i (2) nu poate depÄ??Å??i plafonul a de 3 ori salariul mediu brut lunar pe economie.

(4) Salariul mediu brut lunar pe economie este cel prevÄ??zut la art. 5 alin. (3).
Inteleg de la dumneavoasta ca in perioada 2001-2002 nu sunteti in evidenta casei de asigurare cu declaratie individuala prin care se face dovada platii sau datorarii contributiei de asigurari sociale.Casa de asigurari valorifica la pensie doar datele care se gasesc in evidentele acesteia.Problema este la angajator si in cazul acesta va trebui sa va adresati fostului angajator sa va dea o adeverinta din care sa rezulte perioada lucrata si venitul salarial brut pentru care s-a datorat/ platit contributia de asigurari sociale
Fiind la inceputul aplicarii Legii 19 din 2001 multi angajatori nu s-au achitat de obligatiile acestei legi si sunt perioade neevidentiate in ce priveste plata contributiei de asigurari sociale.In concluzie, rezolvarea acestei probleme se poate face numai adresandu-va angajatorului la care ati prestat activitatea .


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024