ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pontaj salariati firma de transport


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti cum sa pontez corect salariatii la o firma de transport.Ei lucreaza in felul urmator: luni 8 ore de condus , marti 5 ore de condus , miercuri 8 ore de condus, joi 7 ore de condus, vineri 9 ore de condus, sambata 2 ore.Cum sa-i pontez cate 8 ore in fiecare zi in afara de ziua de sambata sau doar cate ore a condus efectiv in ziua respectiva?

Margareta P
 User  Margareta P
a intrebat la 05 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Margareta P la 06 Mai. 2014
Nu, nu se considera respectata. Pentru ca atat sambata, cat si luni, el lucreaza. Doua zile libere consecutive nelucrate inseamna libere in adevaratul sens. Adica fara sa presteze activitate in cursul lor. Salariatul dvs lucreaza 6 zile din 7, nu este legal acest program.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Margareta P
 User Margareta P
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Mai. 2014
Perioada de odihna saptamanala la aceasta firma de transport poate fi o perioada de odihna saptamanala normala de cel putin 45 ore sau o perioada de odihna saptamanala redusa de cel putin 45 ore sau de minim 24 ore consecutive cu obligatia compensarii perioadei de odihna saptamanala inainte de sfarsitul celei de-a treia saptamana.Soferul nu are o ora fixa la cat pleaca in cursa, el poate pleca la orice ora din zi, depinde de transportul pe care trebuie sa-l faca.In acest caz, daca el a lucrat 2 ore (ex:ora 8-ora 9) sambata, iar dupa cele 2 ore este liber pana luni dimineata la ora 10, se considera respectata legea?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Mai. 2014
In primul rand ca programul de lucru al salariatilor dvs nu respecta legea, ei lucreaza 6 zile pe saptamana, ceea ce inseamna ca nu li se respecta dreptul la repausul saptamanal legal. Conform Codului muncii un salariat incadrat cu CIM lucreaza 5 zile pe saptamana, cu doua zile consecutive drept repaus saptamanal, 48 de ore fara sa lucreze. Repausul legal se acorda sambata si duminica, iar acolo unde acest lucru nu este posibil el poate fi inlocuit cu alte doua zile consecutive din aceeasi saptamana si platit un spor la salariu pentru munca prestata in decursul weekendului. Valoarea sporului se stabileste prin CCM sau CIM, in functie de caz.

Reganditi programul in asa fel incat sa acordati salariatului repausul legal si sa il compensati pentru munca prestata in zilele de weekend, ca prim pas. Apoi in contractul de munca treceti faptul ca orele sunt distribuite inegal, ca sa poata functiona acest tip de program, salariatul sa poata lucra un numar de ore diferit de la o zi la alta. Stabilit si sporul de weekend, pe care il puteti introduce prin act aditional in CIM direct, sau prin negociere colectiva in CCM daca aveti. Pentru situatia in care sporul apare in CIM, il operati si in Revisal asa cum prevede HG 500/2011.

In pontaj treceti numar de ore pe care soferul le lucreaza efectiv in ziua respectiva. Daca lucreaza 5 ore, atunci 5 ore treceti in pontaj. Aveti grija sa va iasa si norma legala de lucru a salariatului si sa beneficieze de pauze conform legii.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion adriana iancu G Stancu George Andreescu alexei delimart Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024