ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

program de lucru la firma de paza


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
imi puteti spune daca programul de lucru "16h cu 48h libere" la o firma de paza este legal ? Sunt 3 persoane care lucreaza la acest program - deci nu depasesc 48 ore/saptamana.
Ma intereseaza si ce se intampla cu orele lucrate sambata si duminica - avand in vedere ca ei deja au 2 zile libere consecutive .

De asemenea, daca programul de lucru ar fi 12h cu 24 h liber, pentru orele lucrate sambata si duminica, este suficient sa primeasca 2 zile libere consecutive sau trebuie sa mai primeasca si un spor la salariu pentru aceste ore?
Cum este legal sa procedez?
Multumesc.



Elena Manta
 User  Elena Manta
a intrebat la 02 Feb. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Manta
 User Elena Manta
a raspuns userului adriana iancu la 03 Feb. 2016
Multumesc mult pentru raspunsul prompt.
O zi buna in continuare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Feb. 2016
Veti stabili programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate in ture (12 ore cu 24), astfel incat, durata muncii s nu depaseasca 40 de ore pe saptamana, salariatii sa beneficieaze de doua zile de repaus satamanal, precum si de perioade de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore.
Codul muncii
Art. 116. [programul de lucru inegal]
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
Prevederile art 110 din Codul muncii trebuie interpretate prin coroborare cu prevederile art 116 din acelasi cod, care permite instituirea unui program de lucru inegal numai daca acest lucru este permis.
In privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in ture, in Codul muncii nu este prevazuta nicio exceptie, prin urmare si acestia au dreptul la repausul saptamanal.Totodata se respecta si prevederile art 112 din Codul muncii conform carora durata normala a timpului de lucru este de 40 de ore pe saptamana.
In concluzie, programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate in ture se stabileste in asa fel incat durata muncii sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana, sa beneficieze de 48 de ore de repaus saptamanal, precum si de perioade de repaus de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024