ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A

"abatere disciplinara"

Buna ziua, in cazul in care angajatul este prins de angajator ca a furat, ii desfac contractul de munca cu articolul de abatere disciplnara? Trebuie sa parcurg toata procedura sau pur si simplu ii intocmesc decizia de incetare in baza articolului 61 alin 1 avand in vedere ca i s-a facut dosar penal.

Adaugata in
 • Resurse umane

Nicoleta Lipieanu
 User  Nicoleta Lipieanu a intrebat la 29 Iun. 2012

 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa a raspuns la intrebare la 29 Iun. 2012
Nu puteti inceta contractul de munca in cazul unei abateri disciplinare, fara a parcurge procedura de cercetare disciplinara asa cum prevede legea. Alcatuiti o comisie de ancheta, stabiliti data, ora si locul pentru derularea anchetei si comunicati in scris salariatului, prin convocare, elementele mentionate. Aveti in vedere faptul ca se va considera comunicarea efectuata numai dupa semnarea pentru primirea convocarii. Fara semnarea convocarii de catre salariat ancheta nu se poate derula, considerandu-se ca angajatul nu a luat la cunostinta de demararea procedurii de ancheta. Daca salariatul semneaza pentru primirea convocarii dar nu se prezinta la data stabilita si nu invoca motive obiective pentru absenta sa, puteti dispune sanctiunea constand in incetarea contractului, fara a mai parcurge procedura de cercetare. Angajatul are dreptul sa se apere, iar fapta pentru care este considerat vinovat trebuie dovedita, acesta este rolul cercetarii. Va redau si articolele din Codul muncii refertioare la sanctionarea unei abateri disciplinare.

Art. 247
1 Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
2 Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Art. 248
1 Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a avertismentul scris;
b retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c reducerea salariului de baza pe o durata de 1??3 luni cu 5??10%;
d reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1??3 luni cu 5??10%;
e desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
2 In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
3 Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Art. 249
1 Amenzile disciplinare sunt interzise.
2 Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.

Art. 250
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b gradul de vinovatie a salariatului;
c consecintele abaterii disciplinare;
d comportarea generala in serviciu a salariatului;
e eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Art. 251
1 Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. 1 lit. a, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
2 In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
3 Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. 2 fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
4 In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 252
1 Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
2 Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. 3 , nu a fost efectuata cercetarea;
d temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
3 Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
4 Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
5 Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.Alte intrebari despre Resurse umane

Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro
Sectiuni
 • Abateri disciplinare
 • Ajutoare materiale
 • Angajare
 • Cariera si performanta
 • Codul Muncii
 • Concediere
 • Concedii
 • Contract de munca
 • Contributii
 • Contributii sociale
 • Deduceri
 • Drepturi de autor
 • Drepturi salariale
 • Fisa postului
 • Legislatia muncii
 • Motivarea angajatilor
 • Pensii
 • Recrutare si selectie
 • Resurse umane
 • Sanatate si Securitate in Munca
 • Somaj
 • Studii de caz
 • Tichete
 • Timp de munca
TOP RASPUNSURI 2015
Buna ziua. Va rog sa imi spuneti cine plateste cele 126 de zile de concediu de maternitate statul sau angajatorul?Ce...[citeste mai mult]
Publicat la data 23 Ian. 2015 3 raspunsuri
SuntAdministratorul unui SRL,numit pe perioada nedeterminata prin Actul Constitutiv. Am avut si CIM pe perioada...[citeste mai mult]
Publicat la data 22 Ian. 2015 3 raspunsuri
Buna ziua!In ziua de 24 ianuarie 2015, zi libera legala, o parte dintre angajati au lucrat 8 ore, insumand 48 de ore pe...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Ian. 2015 2 raspunsuri
am pfa ppe care lucreaza baiatul meu eu am lucrat la o societate care e in insolventa .pot beneficia de somaj?[citeste mai mult]
Publicat la data 22 Ian. 2015 1 raspuns
Care sunt pasii de urmat ptr abateri disciplinare?1, avertizam angajatul 2 retrogadarea din functie( fiind asistenta...[citeste mai mult]
Publicat la data 23 Ian. 2015 3 raspunsuri
Sotia mea nascuta in anul 1957 lana decembrie ziua 9 se poate pensiona anticipat daca are in momentul de fata un stagiu...[citeste mai mult]
Publicat la data 21 Ian. 2015 2 raspunsuri
Video club