ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajat cu CIM la o Interprindere Individuala din Romania cu activitatea in Italia


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am deschis o Interprindere Individuala la inceputul lunii august. Activitatea se desfasoara in Italia. Doresc sa angajez o persoana cu cetatenie romana care sa lucreze acolo. Cum procedez? Ce salariu trebuie sa-i dau? E suficient un CIM incheiat in Romania?

Adaugata in: Resurse umane
Ana Maria Ciudin
 User  Ana Maria Ciudin
a intrebat la 23 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Aug. 2012
Daca salariatul va lucra in strainatate ca detasat, atunci intre dvs. si angajatorul din Italia trebuie sa existe un acord de detasare in urma caruia sa intocmiti o decizie de detasarea a respectivului salariat. Pe perioada detasarii salariatul va beneficia de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie din partea angajatorului care il detaseaza, dvs. in speta, fie din partea celui la care este detasat. Incadrarea in Romania se face respectand salariul minim pe economie de 700 lei brut, pentru norma intreaga. Pentru salariatii detasati insa va trebui sa faceti dovada ca aveti activitate consistenata in Romania si ca veti avea inclusiv pe perioada in care salariatul va fi detasat. Detasarea se dispune pe maxim un an apoi se poate prelungi din 6 in 6 luni, insa numai cu acordul salariatului. Va fi necesar insa sa obtineti formularul A1 prin care sa se faca dovada ca salariatul este asigurat al sistemului de pensii de stat din Romania, pentru a se evita plata unei duble contributii in doua tari diferite.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Art. 46
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Daca angajaul urmeaza sa lucreze de la bun inceput in strainatate, atunci in contractul de munca se va stipula acest detaliu si nu numai, asa cum prevede art. 18 din Codul muncii republicat.

Art. 18
(1) In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3) , precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
(2) Informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(3) Dispozitiile alin. (1) se completeaza prin legi speciale care reglementeaza conditiile specifice de munca in strainatate.

Contractul de munca se opereaza in Revisal, iar in cazul detasarii la fel, se opereaza decizia de detasare, ambele anterior inceperii activitatii, respectiv a perioadei de detasare.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024