ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajatul nu respecta perioada de preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am nevoie de o parere din partea dvs, pentru ca ma aflu intr-o situatie complicata, referitoare la un coleg care nu si-a respectat preavizul. Va descriu situatia:
Colegul in cauza si-a dat demisia in 31.03.2016. I-am calculat zilele de preaviz incepand cu 01.04.16 si pana in 28.04.16. In data de 12.04, a primit de la Urgente un concediu medical pentru perioada 12-16.04.16, insa a venit in data de 12 la munca (ramanand 13, 14 si 15 zile lucratoare). Am discutat cu acesta si i-am explicat ca aceste 3 zile de CM ii vor prelungi cu 3 zile preavizul. A fost de acord, a inteles, asta pana joi (28.04.16) cand a venit la birou si fiindca eu am lipsit (fiind in concediu medical si eu) si i-a zis unei alte colege ca el nu mai vine vineri, cand era tura lui, fiindca lui i se incheie preavizul.
Inca un aspect foarte important este acela ca eu nu am concediul medical in original, ci doar o copie initiala, nevizata de doctorul lui de familie. L-a primit de la Urgente si trebuia sa il trimita la Bistrita, unde are medicul de familie. Am discutat la telefon cu medicul lui de familie care mi-a spus ca isi aminteste ca i-a vizat acestuia concediul dar nu ma poate ajuta cu o copie a acestuia.
As vrea sa stiu cum sa procedez? Eu as vrea sa il pun nemotivat in aceste zile in care nu a venit pentru ca nu vreau sa il platim sub nicio forma in aceste zile in care nu a lucrat, dar nu stiu daca sa operez ceva in Revisal. M-am gandit sa ii fac azi incetarea, cu mentionea, in decizia de incetare, ca are 3 zile de absente nemotivate.

Va multumesc!


Denisa M
 User  Denisa M
a intrebat la 04 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 04 Mai. 2016
Este foarte adevarat ca angajatorul este obligat sa plateasca indemnizatia de concediu medical (refuzul nejustificat al acestuia constiituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 de lei in baza art. 47 alin. (2) lit. a) si art. 48 alin. (1) lit. a) din OUG 158/2005),dar sunt si situatii care constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor prevazute la art. 88 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 :
- nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
- neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
- necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat
- neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege
- acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege
- certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme
- amanarea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale.
In situatia in care ca deciceti sa-l treceti absent nemotivat, ii suspendati contractul si intocmiti o decizie in acest sens, este obligatoriu sa inregistrati in Revisal.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu Marius Ion G Stancu adriana iancu Viviana Serni alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024