ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

avem salariati care au ramas cu zile de concediu de odihna din anul 2010 si zilele de concediu aferente anului 2011. In lege scrie ca daca nu pot efectua concediul in anul in curs, zilele se pot lua pana la sfarsitul anului urmator. Dar ce facem cu zilele din anul 2010? Salariatii nu au facut nicio solicitare pentru a lua zile de concediu in anul 2011. Ce putem face cu acele zile? Le platim? Ce lege reglementeaza aceasta situatie?

Multumesc anticipat,

Catalina

Adaugata in: Resurse umane Concedii
Catalina Grigore
 User  Catalina Grigore
a intrebat la 25 Nov. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2011
Zilele de CO neefectuat pot fi platite numai in situatia in care raportul de munca inceteaza. Potrivit prevederilor Codului Muncii republicat salariatii ar trebuie sa efectueze CO restant din anul anterior pana la finalul anului in curs. In situatia in care ei nu isi efectueaza pana la finalul anului 2011 acele zile de CO din 2010 ramase neefectuate, ele se vor pierde. In mod normal salariatii nu pot renunta la acest drept, astfel ca angajatorul ar trebui sa faca o programare a CO salariatilor in fiecare an, astfel incat minimum de CO efectuat anual sa fie de 10 zile lucratoare consecutive.

Art. 146
1 Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
3 Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
4 Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art. 148
1 Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
2 Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
3 Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
4 In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. 2 si 3 salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
5 In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu G Stancu Gratiela Petrescu alexei delimart Radu Anton violeta Georgescu
TOP RASPUNSURI 2024