ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se procedeaza in cazul obligarii angajatilor la zile de concediu fara salariu?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


- Cum se procedeaza in cazul in care conducerea firmei obliga toti salariatii sa ia 4 zile pe luna Concediu fara Salariu, deoarece nu are lucrari si nu poate acoperii fondul de salarii?

- Se poate face o decizie de suspendare CIM comuna pentru toti salariatii? Sau este obligatoriu individual?

Va multumesc,
Valentin Guse

Adaugata in: Resurse umane
Valentin Guse
 User  Valentin Guse
a intrebat la 10 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mihaela uliczai la 15 Oct. 2013
Asigurati-va ca acele patru zile sunt intr-adevar CFP, s-ar putea sa fi fost o masura destul de legala, si anume reducerea programului de la 5 la 4 zile in cazul intreruperii / reducerii temporare a activiatii. Este masura unilaterala posibilia. Nu va vor afecta pentru ca vechimea este aceeasi, iar in lunile respective ati fost platita, dar la un program redus temporar. Nu este acelasi lucru cu concediul fara plata.

Ati fi putut sesiza inspectorii ITM pentru un control si contesta decizia de suspendare in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Uliczai
 User Mihaela Uliczai
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Oct. 2013
Interesant ca nu este legal sa te forteze sa iei concediu fara salar cate, dar din pacate se practica acest lucru fara voia angajatilor. Eu am patit acest lucru, ca urmare in acest an am fost obligata sa stau in concediu fara salar 21 de zile (cate 4 zile pe luna). Deci mi s-au furat 21 de zile din timpul de lucru care ma afecta banuiesc si la pensie. Este concediu neplatit care nu l-am cerut eu, am fost obligati (toti cei din firma) si nu ca nu ar fi fost de lucru, trebuia sa facem in 4 zile ce faceam in 5 (s-au testat practic modalitati de micsorare a fondului de salarizare). De asemenea pe langa jobul pe care il aveam mi s-a mai dat un job in plus pentru care in cartea de munca nu este trecut ca l-as face, cica nu se poate decat o functie sa ai trecuta ???? pentru care nu am fost platita in plus, pe langa asta nici macar fisa de protectia munci nu mi s-a intocmit in cei 4 ani de munca petrecuti in firma. Si sunt sigura ca sunt foarte multe firme care fac acest lucru. Din pacate nu prea avem cum sa ne aparam de aceste lucruri, eventual sa demisionam cum am si facut in final, dar am ramas cu zilele "mancate". As putea face ceva in acest caz? Multumesc anticipat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adriana M la 11 Oct. 2013
Este o prevedere care nu corespunde cu Codul muncii, nu puteti impune un concediu fara plata. Angajatorul poate acorda un CFP nu inseamna ca are dreptul sa il impuna. Atentie si ce modificari sunt in legi, CCM acela continue o prevedere care nu implica neaparat obligatia angajatului de a sta in CFP in lipsa comenzilor. Ganditi-va ca printr-un astfel de liber sunt afectate interesele angajatului, statgiile lui de cotizare pentru somaj, pensie, sanatate, chiar si pentru un concediu crestere copil. Este normal sa nu se poata face acest lucru fara acordul lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana M
 User Adriana M
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Oct. 2013
Nici daca este prevazut in Contractul Colectiv de Munca ca angajatorul poate acorda in caz de scadere a comenzilor zile de CFP (pana la limita de 15 zile)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Oct. 2013
Nu este legal ceea ce incearca sa faca firma. Concediul fara plata nu se acorda fara solicitarea salariatului, atunci cand acesta are nevoie de el, si in conditiile legii. Fortarea salariatilor sa intre in CFP nu este legala.

Angajatorul, atunci cand nu are activiate suficienta, poate dispune masura reducerii temporare a activiatii, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza al angajatului. Masura reprezinta suspendare a CIM, ca atare se va proceda ca in cazul oricarei susupendari: decizie de suspendare si operare in Revisal in maxim 20 de zile lucratoare de la data suspendarii. Pe parcursul perioadei in cazua salariatul se afla la dispozitia angajatorului, putand fi dispusa oricand reluarea activiatii. In situatia in care reducerea temporara a activiatii se extinde pe o perioada mai mare de 30 de zile lucratoare, angajatorul poate recurge la masura reducerii timpului de lucru al salariatului de la 5 la 4 zile pe saptamana, tot printr-o decizie de suspendare. In revisal se va inceta suspendarea initiala si se va opera o noua perioada pe baza acetei masuri. Pentru prima situatie temeiul suspendarii este art. 52 (1) lit. c) din Codul muncii, iar pentru trecerea de la 5 la 4 zile ca temei de suspendare aveti art. 52 (3).

Art. 52 - Codul muncii republicat.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...........................................
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) pe durata detasarii;
............................................
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Dar aveti grija cu fortarea angajatilor, este neconstitutional cat si contrar prevederilor din Codul muncii.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu Gratiela Petrescu alexei delimart violeta Georgescu adriana iancu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024