ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Data reluarii activitatii in urma concediului pentru ingrijirea copilului bolnav cu handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca contractul individual de munca al unei persoane angajate este suspendat pentru concediu ingrijire copil bolnav cu handicap (art. 51 lit. b din Codul Muncii), in baza certificatului de handicap care a fost eliberat in data de 10.10.2011, cu termen de valabilitatea 12 luni, la ce data expira valabilitatea certificatului si cu ce data trebuie sa isi reia activitatea persoana ?
12 luni inseamna 365 de zile calendaristice, socotite de la data eliberarii certificatului?

Agentia Judeteana pentru Prestari si Inspectie Sociala spune ca certificatul este valabil pana in ultima zi calendaristica a lunii in care expira si persoanei beneficiare i se acorda toate drepturile ce i se cuvin (indemnizatie, stagiu si vechime in munca). Ei justifica acest fapt si cu o adeverinta.

In schimb, ITM-ul pretinde ca cel tarziu pana la data expirarii certificatului, exact dupa un an (dupa 365 zile calendaristice de la data eliberarii) persoana sa prezinte un nou certificat valabil pentru prelungirea concediului, sau sa-si reia activitatea, altfel din ziua urmatoare celei expirarii certificatului persoana nu mai poate fi beneficiara concediului. De exemplu, daca lucrez dupa regula ITM-ului persoana care ramane acasa pentru ingrijirea copilului pana la sfarsitul lunii, fara sa prezinte la unitate un alt act valabil pentru prelungire inaintea expirarii, dupa regula ITM, trebuie sa fie pontata nemotivat si, daca este cazul, pot sa-i desfac contractul de munca pe motiv disciplinar, in schimb persoana o sa sustina, ca ea a fost informata de catre AJPIS ca are dreptul sa beneficieze de toate drepturile pana la sfarsitul lunii.

Astfel, daca angajatorul pretinde reluarea activitatii exact dupa 365 zile calendaristice, atunci, practic, persoana trebuie sa renunte de restul zilelor ramase din concediu (aplicand regula AJPIS) pana la sfarsitul lunii si trebuie sa anunte AJPIS-ul despre intreruperea prestatiei. Angajatorul are acest drept sa oblige persoana sa renunte de restul concediului?
Dupa regula cui, a carei institutii trebuie sa lucram: dupa regula AJPIS-ului sau a ITM-ului?

Adaugata in: Resurse umane
Etelca Molnar
 User  Etelca Molnar
a intrebat la 25 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Oct. 2012
Personal nu vad nicio diferenta in cele doua abordari, poate nu inteleg eu foarte bine unde este problema.

Practic certificatul expira dupa 12 luni (365 de zile, daca vreti), salariatul fiind in concediu pana in ultima zi a valabilitatii certificatului, adica pana in ultima zi de valabilitate din luna in care expira certificatului, conform inscrisului din certificat. Dupa expirare lui, salariata isi va relua activiatea pe baza unei cereri sau va prezenta un nou certificat pentru continuarea concediului.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024