ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Inregistrare in Revisal. Decizie de incetare-suspendare CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Ma aflu in urmatoarea situatie si am nevoie de ajutor.
Am o angajata care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani. A nascut pe data de 14.06.2010, iar decizia de suspendare a contractului individual de munca i s-a facut pe data de 01.08.2010, decizie pe care nu am facut-o eu. Eu sunt de curand pe acest post si trebuie sa fac decizia de incetare suspendare CIM conform documentelor pe care le-am gasit in dosarul angajatei. Dupa parerea mea, din ce stiu, dat fiind faptul ca a nascut pe 14.06.2010, decizia de suspendare a CIM trebuia facuta a 43-a zi dupa nastere. Cred ca a gresit cand a facut suspendarea, a 43-a zi fiind data de 12.08.2010. Cel putin asa cred eu.

Intrebarea mea este: Cand trebuie sa reinceapa activitatea angajata in cauza? La 2 ani dupa nasterea copilului, respectiv 14.06.2012 sau la 2 ani dupa ce s-a suspendat CIM, respectiv 01.08.2012 ?

In ce data trebuie intocmita decizia de incetare a suspendarii? Cu ce data reincepe activitatea?
In Revisal care este perioada care se inregistreaza? Care este intervalul de suspendare?

Va multumesc anticipat!


Adaugata in: Resurse umane
Y Mari
 User  Y Mari
a intrebat la 13 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Y MARI la 14 Iun. 2012
Fiind in luna a 6-a nu poate intra direct in al doilea CIM pentru ca nu a nascut inca. Salariata in cauza isi va relua activitatea, ulterior va beneficia de concediul de maternitate pentru sarcina si lauzie, asa cum prevede legea. Dupa efectuarea noului concediu de maternitate, va putea intra in cel de-al doilea concediu pentru crestere copil. Concediul pentru crestere copil se acorda dupa nasterea copilului si nu in timpul sarcinii.

Dvs. insa aveti obligatia sa anuntati ITM si medicul de medicina muncii in 10 zile de la data in care salariata va comunicat in scris starea ei. Comunicarea se face printr-o cerere scrisa insotita de dovada medicala de la medicul ginecolog. Daca in urma evaluarii facute de medicul de medicina muncii, ITM si a raportului intocmit de angajator in acest sens se constata ca activitatea desfasurata de salariata prezinta riscuri atat pentru ea cat si pentru sarcina, se poate acorda un concediu de risc maternal ce nu poate depasi 120 de zile, concediu acordat graudal si in etape, asa cum prevede OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

In situatia insa nu se recomanda acordarea concediului de risc maternal, salariata isi va continua activitatea dupa incetarea primului CIC, beneficiind apoi de concediu materniatate iar ulterior concediu crestere copil cu plata indemnizatiei conform legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Y Mari
 User Y Mari
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Iun. 2012
Da,aveti dreptate! Eu am calculat in zile lucratoare,nu am stiut ca sunt zile calendaristice. Va multumesc mult pentru raspunsul d-voastra.

Mai am o intrebare referitor la aceasi angajata:

Pe data de 15.06.2012 ar fi trebuit sa reinceapa activitatea, dar este insarcinata din nou, a adus adeverinta de la medicul de familie este in luna a 6-a si a facut cerere prin care solicita suspendarea CIM pentru inca 2 ani. Cum trebuie sa procedez in acest caz? Ce acte trebuie sa intocmesc?
Si ce acte este nevoie sa aduca pentru angajator salariata?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Iun. 2012
Suspendarea este facuta corect, dumneavoastra cred ca faceti calculul in zile lucratoare, or concediul de maternitate se acorda in zile calendaristice. De la data de 15.06.2010 - prima zi de concediu lauzie - pana la data de 1.08.2010 cand salariata a intrat in concediu crestere copil sunt 47 de zile, salariata intrand in concediu in cea de-a 48-a zi, respectand limita minima legala a concediului de lauzie.

Salariata ar trebui sa isi reia activitatea in ziua imediat urmatoare celei in care copilul implineste 2 ani, acest element apare in decizia de suspendare pentru concediu intocmita cu doi ani in urma. Copilul implineste varsta de 2 ani in data de 14.06.2012, ceea ce inseamna ca periaoda de suspendare va inceta in data de 15.06.2012. Pe data de 14.06 ea se va afla inca in concediu si va primi indemnizatie, plata ei incepand cu ziua imediat urmatoare celei in care copilul implineste 2 ani. Salariata dvs ar trebui sa inainteze o cerere pentru reluarea activitatii. In cazul in care nu a facut pana acum acest lucru, luati legatura cu ea si comunicati-i acest detaliu. Intervalul de suspendare in cazul de fata este 1.08.2010 - 14.06.2012, cu incetarea suspendarii in data de 15.06.2012.

Concediul nu se acorda pentru 2 ani de la data suspendarii, ci pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024