ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

legislatia muncii contractul individual de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: pot incheia un contract individual de munca , cu timp partial, perioada nedeterminata cu 2 ore pe saptamana. ? daca da, cat va fi salariul?

Julieta Gheorghe
 User  Julieta Gheorghe
a intrebat la 06 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Ian. 2015
Fiind vorba de contract cu timp partial distribuit inegal (pentru ca nu lucreaza in toate zilele din saptaman), treceti aceasta mentiune in CIM si aveti in vedere si articolele din Codul muncii referitoare la aceste tipuri de contracte.

Art. 103
Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Art. 104
(1) Angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
(2) Contractul individual de munca cu timp partial se incheie numai in forma scrisa.
(3) Salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga din aceeasi unitate, care are acelasi tip de contract individual de munca, presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial, avandu-se in vedere si alte considerente, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale.
(4) Atunci cand nu exista un salariat comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, reglementarile legale in domeniu.

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Art. 106
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Art. 107
(1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
(2) Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(3) O copie a anuntului prevazut la alin. (2) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(4) Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Ian. 2015
Da, sigur ca puteti. Salariul de incadrare trebuie sa respecte minimul pe economie stabilit de la 1 ianuarie 2015.

Art. 1.

(1) ?ncep?nd cu data de 1 ianuarie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat ?n plată se stabileşte la 975 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore ?n medie pe lună ?n anul 2015, reprezent?nd 5,781 lei/oră.

(2) ?ncep?nd cu data de 1 iulie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat ?n plată se stabileşte la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore ?n medie pe lună ?n anul 2015, reprezent?nd 6,225 lei/oră.

Stabiliti norma lunara de lucru si calculati salariul in functie de minimul orar legal, inmutind salariul orar cu numarul de ore din norma lunara.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu adriana iancu G Stancu Ioana Popa alexei delimart Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024