ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Perioada de proba


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Se practica schimbarea functiei cu stabilirea unei noi perioade de proba - conf. art. 32, alin 2) pentru a concedia un salariat, avand in vedere ca pe perioada de proba contractul individual de munca poate inceta fara o notificare? Cand se numeste exceptie folosirea perioadei a-II-a de proba? Poate fiecare salariat sa intampine acesta problema? Este un abuz folosirea aceste metode ?

Adaugata in: Resurse umane
Daniela Cricov
 User  Daniela Cricov
a intrebat la 12 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniela Cricov la 12 Feb. 2013
Dupa cum este utilizata poate fi incadrata ca abuz. Pentru ca in primul rand functia nu poate fi schimbata unilateral, este nevoie de act aditional. Iar daca salariatul nu semneaza pentru aceasta schimbare, nu se poate face modificarea, nu are temei legal. Caz in care nu se poate utiliza aceasta prevedere. Este destul de greu de dovedit abuzul insa, in cazul schimabarii de functie, daca exista actul aditional si deci acordul implicit al ambelor parti, prin semnatura. Ce poate face salariatul insa este sa conteste notificarea de concediere, fiind o incetare unilaterala. El semneaza pentru comunicarea ei dar daca nu o considera corecta o poate contesta in instanta in 45 de zile de la comunciarea ei. Puteti sesiza si ITM pentru un control.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului gabriela Arghir la 12 Feb. 2013
Poate exista o a doua perioada de proba, este precizat acest lucru chiar in Codul muncii.

Art. 32
(1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Cricov
 User Daniela Cricov
a raspuns userului gabriela Arghir la 12 Feb. 2013
Multumesc mult ptr. raspuns, dar la mine la servici, atunci cand vor sa diponibilizeze pe cineva ii schimba functia (chiar daca are 8 ani in institutie) si ii se da o a2a perioada de proba. Iar in cele 90 de zile ii se desface CIM-ul. Abuz?! In codul muncii exista cu caracter de exceptie a2a perioada de proba.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 12 Feb. 2013
Nu sunteti prea explicita cu aceasta "metoda".Dar va pot spune ca la incheierea unui CIM, functie de durata angajarii se stabileste si perioada de proba.Aceasta nu se mai modifica, indiferent de ce alte acte aditionale mai survin la CIM(schimbare functie, prelungire contract,etc)Daca in intervalul acesta de proba una din parti doreste incetarea CIM-ului, nu trebuie decat facuta o notificare.Nu exista a doua perioada de proba.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024