ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A

"Pontaj"

Buna ziua!
As dorii daca se poate sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: daca un salariat lucreaza intr-o luna sub norma de munca, in loc sa aiba 184 de ore, are doar 168, cum ii pontez diferenta de 16 ore pana la 184 de ore, ca ore libere platite?
Multumesc!

Adaugata in
 • Resurse umane
 • Pontaj

Margareta P
 User  Margareta P a intrebat la 05 Aug. 2013

 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea a raspuns userului Ioana Popa la 06 Aug. 2013
Munca in acord inseamna cav pe timpul normal de lucru salariatul sa faca norma care ii este incredintata. Sa spunem ca o salariata are de facut ciorapi.In timpul celor 8 ore are de facut 10 ciorapi si in loc de 10 face 9.Se tarifeaza doar nr de ciorapi realizati.
Va dau un exemplu de calcul.
Sa presupunem ca tariful pe un ciorap este salariul de incadrare impartit la norma de productie pe care o are de realizat salariata.
Salariul de incadrare este de 1500 lei.In luna iulie fiind 23 de zile are de facut 230 perechi .
Tariful pe o perecche de ciorapi este:
1500/230=6,52 lei
ciorapi.La sfarsitul lunii salariata a facut 23*9 ciorapi=207 perechi ciorapi
Venitul realizat pe baza normei este de 207*6,52=1349 lei.
Salariata s-a prezentat in fiecare zi la munca si a stat in program normal de munca dar nu a realizat norma pentru a ridica salariul intreg.
Munca in acord presuipune motivare in cazul in care se depaseste norma si demotivare in cazul in care nu o realizeaza.
Asa se intampla in cazul muncii in acord.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [3] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa a raspuns userului georgeta ganea la 06 Aug. 2013
Munca in acord functioneaza daca este astfel negiciata in contractul de munca. Daca apare salariul de baza lunar, atunci aceasta este forma de remunerare.

Diminuarea salariului nu se poate face decat daca exista o abatere disciplinara, un act normativ, absente nemotivate sau alte tipuri de suspendari, inclusiv medicale. Altfel, fara un act la baza nu este legal.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [2]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa a raspuns userului georgeta ganea la 06 Aug. 2013
Neindeplinirea normei din motive ce tin strict de salariat, din lipsa de interes, si care duc la realizarea unui timp de lucru cu doua zile mai mic decat cel normal, este deja abatere disciplinara. El daca a stat 8 ore la lucru a respectat norma, dar daca nu si-a atins obiectivele acest lucru se reflecta in evaluarea performanetelor. Vorbim de lucruri distincte. Pe ce baza treceti in pontaj o norma mai mica, daca salariatul nici nu s-a invoit, nu a fost in medical, CFP sau orice alta varianta de absentare, motivata sau nu, de la locul de munca?!

Daca a plecat mai devereme, din propria initiativa, fara acordul angajatorului, este deja abatere. El iese cu ore mai putine lucrate, ceea ce inseamna ca fie a lipsit 2 zile, in luna iulie, fie lucreaza program 12/24, fie a plecat mai devreme de mai multe ori si s-au cumulat. Este vorba de norma ca timp si nu ca performanta.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea a raspuns userului Ioana Popa la 05 Aug. 2013
In cazul lucrului in acord individual pe baza de norme de timp , de productie, de deservire sau alt tip de norme ,salariatul va fi pontat corespunzator numarului de ore lucratoare din luna daca este prezent in fiecare zi la munca in program normal de lucru , dar va fi platit corespunzator indeplinirii normei de munca in acest caz se va diminua salariul cu un procent de aproximativ 9% Norma indeplinita este raportul dintre 168 la 184 ceea ce inseamna 91,3%.
Norma de munca poate fi neindeplinita si datorita ritmului mai redus de munca al salariatului, lipsa de interes pentru munca prestata, deci sunt si cauze care tin strict de salariat.
Nu poate fi dimunuat salariul numai daca salariatul din lipsa de materie prima, comenzi nu si-a indeplinit norma de munca.
Oricum salariatul trebuie sa fie incunostiintat de norma pe care o are de indeplinit.
Munca in acord nu trebuie sa afecteze stagiul de cotizare al salariatului , numai venitul care i s-ar cuveni pentru munca prestata.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa a raspuns userului Georgeta Ganea la 05 Aug. 2013
Plata in acord se face doar daca apare astfel negociat in contractul individual de munca al salariatului.

Daca salariatul nu si-a efectuat norma din X motive acestea trebuie justificate cumva, fie ca absente, fie ca medicale, CFP, etc. Altfel un eventual control va solicita dovezi asupra acelor 16 ore lipsa din pontaj, adica doua zile nelucrate. Daca nu a lucrat ca nu a vrut el se face cercetare disciplinara pentru diminuare salariala, este deja abatere. Dar daca a lipsit de la lucru atunci se opereaza motivele pentru care a lipsit.

Exista situatii in care pentru munca in ture de exemplu, 12/24, norma de lucru este mai mica la finalul lunii, pentru ca salariatul lucreza maxim 36 de ore pe saptamana, desi norma este asociata celei intregi. Iar in final ar iesi 168 de ore, pentru o luna care are 184 de ore lucratoare. Trebuie vazut care este de fapt contextul acelor ore iesite in minus.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea a raspuns la intrebare la 05 Aug. 2013
Lucrand cu norma de munca poate sa obtina un plus la salariu sau un minus dupa caz.Daca motivele care au condus la nerealizarea normei de munca tin doar de salariat in sensul ca i s-ai asigurat de angajator toate conditiile tehnico -organizatorice pe pontaj va aparea cu 184 de ore dar se va inregistra o diminuare a salariului pentru nerealizarea normei.Deci va fi acord cu minus.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa a raspuns la intrebare la 05 Aug. 2013
Depinde de context. Daca luna a avut doar 168 de ore lucratoare autunci le pontati ca atare. Daca insa are ore in minus atunci ele probabil au fost justificare in vreun fel. Vorbim de aproape doua zile, deci fie a fost in medical fie in fara plata fie absente nemotivate sau orice alte cauze motivate sau nu. Vor fi deci pontate ca atare. Invoirea nu este reglementata, legal. Este un acord de vointa intre parti.Alte intrebari despre Resurse umane

Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro
Sectiuni
 • Abateri disciplinare
 • Ajutoare materiale
 • Angajare
 • Cariera si performanta
 • Codul Muncii
 • Concediere
 • Concedii
 • Contract de munca
 • Contributii
 • Contributii sociale
 • Deduceri
 • Drepturi de autor
 • Drepturi salariale
 • Fisa postului
 • Legislatia muncii
 • Motivarea angajatilor
 • Pensii
 • Recrutare si selectie
 • Resurse umane
 • Sanatate si Securitate in Munca
 • Somaj
 • Studii de caz
 • Tichete
 • Timp de munca
TOP RASPUNSURI 2015
Buna ziua, Sunt angajata de 1 an de zile cu contract de munca pe 2 ore cu sal brut minim de 250 ron, am aflat curand ca...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Feb. 2015 2 raspunsuri
buna ziua! as dori sa ma ajutati intr-o problema : soacra mea s-a pensionat , decizia venind acum o luna .Astazi a...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Feb. 2015 1 raspuns
Sunt nascuta la 13.09.1958, am vechime la 15.09.2015 de 37 ani si conditii deosebite pt grupa II de munca de 15 ani si 3...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Feb. 2015 1 raspuns
daca un angajat are concediu medical pe 10 zile, dar s-a intors la munca dupa 5 zile, ce se intampla in situatia...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Feb. 2015 1 raspuns
Buna ziua,Un salariat angajat din 04.02.2015 a prezentat astazi certificatul de concediu medical (cod 01) pentru...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Feb. 2015 3 raspunsuri
Buna ziua,un angajator cu un singur salariat pe care il detasaza:- nu modifica vectorul fiscal 010, - intocmeste stat de...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Feb. 2015 1 raspuns
Video club

[X]