ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

prime


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Patronul unei firme vrea sa ii dea ocazional unui salariat suma de 500 ron ca sa nu plece la o firma concurenta (nu ii da acesti 500 ron lunar). Eu cum evidentiez acesti bani? Sub forma de prime recompense, chiar daca sunt ocazionale? Raportez in revisal?

Multumesc anticipat.

Adaugata in: Resurse umane
Ema Ema
 User  Ema Ema
a intrebat la 17 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ema ema la 26 Iul. 2012
In statul de plata ar trebui sa apara aceasta prima, insa daca este acordata doar unui singur salariat si fara un criteriu clar stabilit prin Regulament intern sau CCM, riscati sa fiti acuzata de discriminare in acordarea unor beneficii salariatilor dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ema Ema
 User Ema Ema
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Iul. 2012
Trebuie sa intocmesc un act aditional? in caz de control cum justific prima aceasta si faptul ca il platesc doar pe salariatul respectiv si nu pe toti? Trebuie stipulata undeva prima ?

Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ema ema la 20 Iul. 2012
Primele nu se trec in Revisal, acesta nu este stat de plata. In Revisal se trec NUMAI salariul de baza si sporurile asa cum sunt ele negociate in contract (in procent sau spor). Primele vor figura pe statul de plata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ema Ema
 User Ema Ema
a raspuns la intrebare la 20 Iul. 2012
Am inteles. Dar aceasta prima acordata ocazional, nu se raporteaza in revisal? Apare doar in statul de plata?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Iul. 2012
Astfel de sume se acorda dupa incetarea raportului de munca sub forma unei indemnizatii, si nu pe parcursul contractului. Insa numai daca exista o clauza din neconcurenta in contract se poate pune problema ca salariatul sa nu plece la concurenta dupa incetare raportului de munca. Altfel nu. Iar daca aceti bani se acorda pe durata raportului de munca ei nu pot avea alt rol decat eventual prima, ceea ce nu il va impiedica sa plece la concurenta. Clauza de neconcurenta nu se aplica pe durata contractului, ci se dupa incetarea raportului.

Art. 21
(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024