ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

revenire la munca dupa concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
O salariata poate opta pentru concediu de crestere copil de 1 an sau 2 ani? Ce banii prineste daca opteaza pentru un an? Daca revine la serviciu inainte de a se termina perioada de un an poate fi data afara? Dupa terminarea perioadei de un an angajatorul are obligatia de a o mai tine la munca inca 6 luni?
Multumesc frumos!

Adaugata in: Resurse umane
Sorina Caragiani
 User  Sorina Caragiani
a intrebat la 07 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sorina Caragiani la 08 Apr. 2014
Daca optati pentru concediu de pana la 1 an (se acorda in raport cu varsta copilului si nu pentru un an, am spus deja acest lucru), revenirea va trebui sa aiba loc anterior implinirii varstei de 1 an de catre copil si nu dupa. Numai in cazul concediului de pana la 2 ani revenirea la lucru trebuie sa aiba loc dupa ce copilul implineste 1 an pentru ca acordarea simtulentului sa fie posibila.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Poate opta pentru oricare dintre variante doreste.

Valoarea indemnizatiei pentru crestere copil este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare datei nasterii, in calcul intrand si venitul integral pentru luna in care are loc nasterea. Indemnizatia este plafonata, astfel:
- pentru concediul de pana la 1 an, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, indemnizatia este de minim 600 lei / luna si maxim 3400 lei / luna
- pentru concediul de pana la 2 ani indemnizatia este de minim 600 lei/ luna si maxim 1200 lei / luna.

Daca reveniti la lucru mai devreme de un an concediul se suspenda, ceea ce, in interpretarea prevederilor din Codul muncii coroborat cu OUG 111/2010 privind concediul crestere copil ar insemna ca va aflati inca in CIC, putand reveni oricand in liber atat timp cat copilul nu a implinit varsta de 1 an sau 2 ani, depinde de optiunea exprimata. Caz in care angajatorul nu ar putea dispune concedierea dvs. decat in cazurile expres prevazute de lege.

Totodata, daca optati pentru concediul crestere copil de pana la 1 an, daca reveniti mai devreme de aceasta varsta, puteti opta pentru stimulent de insertie. In cazul concediului de pana la doi ani, revenirea trebuie sa aiba loc dupa ce copilul implineste 2 ani ca sa puteti obtine acest stimulent. Pe durata acordarii stimulentului nu se poate dispune concediera. De asemenea nu se poate dispune aceasta masura timp de 6 luni de la revenirea definitiva din concediu sau stimlunt, adica dupa ce plata celui din urma inceteaza sau dupa ce copilul implineste varsta pe care ati mentionat-o in optiunea pentru concediu. Sunt exceptate de la aceasta regula situatiile de faliment, reorganizare judiciara, iar protectia de 6 luni de care am amintit se acorda numai daca nu ati beneficiat deja de ea asa cum prevede OUG 111/2010.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton Gratiela Petrescu George Andreescu G Stancu Viviana Serni Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024