ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Intrebare:

Medicul de medicina muncii, angajat de societatetea la care lucreaza o salariata cu eminenta de avort, ii cere acesteia din urma sa aduca de la medicul de familie scrisoare prin care se cere concediul de risc maternal (documentele date de la medicul specialist si cel de familie pentru instiintarea unitatii si a medicului de medicina muncii de catre salariata gravida au fost depuse la termen si reiese din ele ca e sarcina cu risc obstretic crescut).

Cele 10 zile calendaristice in care unitatea si medicul de medicina muncii trebuiau sa anunte ITM ul au trecut. Ce se intampla totusi cu salariata care se afla in situatia sa nu intre in Concediu de risc maternal pentru ca din varii motive (desi documentele date de medici specialisti cer acest concediu) patronul si medicul de medicina muncii nu doresc pur si simplu sa ajute salariata?

Medicul de medicina muncii cere de la medicul de familie Concediul de risc maternal, dar din cate stiu, el nu poate elibera asa ceva fara raportul de evaluare pe care trebuie sa-l faca unitatea si medicul de medicina muncii.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce e de facut!

Daca salariata intra din luna septembrie in 4 luni (pana atunci are doar concediu medical de boala, desi starea se inrautateste la ea pentru ca e pusa sa alerge pe drumuri sa si rezolve problema cu concediul de risc maternal ), puteti calcula sa vedeti daca se incadreaza cu cele 120 zile de crm si ii mai raman zile de concediu prenatal si postnatal?
Doresc sa stiu daca dupa aceste calcule ramane sau nu descoperita cu zilele de concediu maternal.

Adaugata in: Resurse umane
Anca A.m.
 User  Anca A.m.
a intrebat la 01 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Aug. 2012
Am mai discutat pe marginea acestui aspect. Eminenta de avort este incadrata la boala obisnuita. Concediul de risc maternal se acorda in baza unui raport intocmit de angajator si medicul de medicina muncii, din care sa reiasa ca salariata, cat si sarcina ei, pot fi supuse unor riscuri rezultate din conditiile de munca, ce le pot influenta sanatatea. Daca medicul de medicina muncii a emis un certificat, o recomandare, in baza careia medicul de familie sa poata acorda concediul de risc maternal, ar trebui ca medicul de familie sa il acorde. Raportul intr-adevar se emite de catre angajator, daca sunt depistate in urma evaluarii conditii de risc. Pozitia ortostatica inclusiv poate fi considerata factor de risc pentru sarcina.

OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca:
Art. 5
(1)Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta in anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e), in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.
(2) Evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise.

Art. 6
(1)Angajatorii sunt obligati ca, in termen de 5 zile lucrătoare de la data intocmirii raportului, sa inmaneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(2)Angajatorii vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum ai asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanta de urgenta.

Cele 10 zile la care va referiti dvs reprezinta termenul in care angajatorul, de al anuntarea in scris de catre salariata privind starea ei fiziologica, trebuie sa anunte medicul de medicina muncii si ITM.
Referitor la acordarea concediului de risc maternal, iata ce prevede OUG 96/2003 in acest sens:

Art. 9
In cazul in care o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, in sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Art. 10
(1)In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a)inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b)dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Concediul prenatal nu este obligatoriu, insa ca salariata concediul postnatal ar trebui sa fie de minim 42 de zile din totalul de 126 de zile din concediul de maternitate la care aveti dreptul conform OUG 158/2005.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024