ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Salariu sub minim pe economie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, ce as putea face in cazul in care un angajat a avut salariul in anul 2009 sub salariul minim pe economie, datorita acestui fapt inspectoarea de la itm refuza predarea cartii de munca angajatului respectiv, cum ma sfatuiti sa procedez.

Adaugata in: Resurse umane
Nicoleta Lipieanu
 User  Nicoleta Lipieanu
a intrebat la 02 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Dalina Lobonea la 03 Mai. 2012
Refuzul se pare ca vine din partea ITM, nu din partea angajatorului, ceea ce personal mi se pare cu atat mai ciudat cu cat ordinul 1083/2011 este cat se poate de clar in privinta erorilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dalina Lobonea
 User Dalina Lobonea
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2012
In Ordinul 1083 din 2011 in art.5 se specifica faptul ca :
...
2 La rubrica ???Observatii???, inspectorul va indica eventualele deficiente constatate la data predarii carnetelor de munca de catre angajatorii prevazuti la art. 3 alin. 1 si va stabili o data certa de remediere a acestora. Procesul-verbal de predareprimire astfel intocmit va fi returnat angajatorului impreuna cu carnetele de munca in care s-au constatat deficiente.
3 In situatia in care, ca urmare a verificarii documentelor existente in arhiva inspectoratului teritorial de munca, se constata alte deficiente, se va comunica angajatorului situatia constatata si se va proceda la inscrierea acesteia la rubrica
???Observatii??? din procesul-verbal de predare-primire prevazut in anexa nr. 4, respectiv se vor returna carnetele de munca operatorilor economici in vederea remedierii deficientelor si se va repeta procedura de predare-primire a acestora la o data ulterioara stabilita de inspectoratul teritorial de munca.
............

Ce nu inteleg eu este faptul cum refuza sa transmita carnetul de munca titularului sau atata timp cat aceasta este o practica ilegala din partea angajatorului , avand in vedere legislatia muncii anterioara care specifica faptul ca acesta putea fi retinut numai de organul de urmarire penala si numai pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 03 Mai. 2012
In cazul de fata nu cred ca se pune problema nulitatii, mai repede se aplica alin. 4 din art. 57. In plus, vorbim de un contract inregistrat in 2009, an in care in mod normal cei del a ITM ar fi trebuit sa spuna daca ceva este in neregula cu el. Din experienta persoanala de angajat, in incercarea de a ma incadra cu un salariu sub cel minim, mi s-a respins contractul depus pentru inregistrare la ITM. De aceea ma surprinde ca au inregistrat un contract cu o astfel de clauza.

Parerea mea este ca rezolvarea sta in plata retroactiva a sumelor restante, conform impunerilor legale referitoare la salariul minim pe economie. Act aditional nu se poate face acum pentru a modifica un element incepand cu 2009. Cel mult puteti intreba la ITM daca este in regula sa intocmiti o decizie sau eventual un acord prin care sa constatati impreuna cu salariatul neconcordanta acestei clauze cu prevederile legale si in care sa stabiliti plata sumelor restante pana la o anumita data.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2012
Art. 57 din codul muncii republicat
1 Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
2 Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
3 Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
4 In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
5 Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
6 Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
7 Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2012
Ar trebu oricum sa ii platiti retroactiv sumele neplatite angajatului conform nivelului slarial de la acel moment. Referitor la modificare salariului din cartea de munca, solutia pe care o vad eu in acest moment ar fi un act adtional insa nu stiu in ce masura poate acesta fi intocmit retroactiv. De regula nu se poate intocmi pentru o modificare intervenita cu mai mult de 19 zile anterioa intocmirii ei. Rugati inspectorii ITM sa va spuna care ar fi solutia si din punctul lor de vedere intr-un astfel de caz, din punct de vedere al documentelor incheiate intre angajat si angajator si cum poate fi modificat acel contract. Ce mi se pare mie ciudat este cum de au acceptat cei de la ITM inregistrarea unui contract cu salariul sub cel minim pe economie de la acea vreme. Salariul minim in 2009 era de 600 lei brut pentru salariatul cu norma intreaga.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024