ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Temperatura scazuta si angajatii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Intrebarea mea este: exista vreo norma/ regulament/directiva europeana in care sa fie specificate conditiile de munca? Ma refer in special la igiena si temperatura minima exacta sub care este interzisa munca (mai ales cand vorbim despre o institutie in care vin copii). Multumesc!

Adaugata in: Resurse umane
Ngs Ngs
 User  Ngs Ngs
a intrebat la 12 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
S Florin
 User S Florin
a raspuns userului gabriela Arghir la 12 Feb. 2015
Buna ziua.
Lucrez de 10 ani intr-un departament de receptie marfa pe produse alimentare unde temperatura variaza intre-18 grade si 8 grade C.In decursul acestor ani am fost diagnosticat cu tendinita la nivelul umerilor ,motiv ptr care am fost operat de 3 ori.Desi se stia de ce sufar ,abia dupa un an de zile mi s-a oferit un alt loc de munca,dar pe care l-am refuzat din motive personale. In momentul dde fata tot in aceste conditii lucrez ptr ca nu mi s-a mai oferit alceva si nici eu nu am reusit sa-mi gasesc in alta parte.Se pot considera conditii specialed de munca aceste temperaturi ?

Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ngs ngs la 13 Dec. 2012
Faceti o sesizare catre ITM, este clar ca nu sunt asigurate conditiile de lucru potrivite astfel incat sa nu va fie pusa in pericol sanatatea in timpul lucrului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ngs Ngs
 User Ngs Ngs
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Dec. 2012
Da, la acest lucru ma gandeam si eu ..cand sunt -10 grade afara nu poti lucra la un birou la 10 grade in interior...pana si tastatura ingheata...multumesc..!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ngs ngs la 12 Dec. 2012
Daca nu vi se asigura echipament de protectie si simititi ca exista riscuri de imbolnavire puteti sesiza ITM, luand legatura cu departamentul resonsabil de ssm.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ngs ngs la 12 Dec. 2012
Da, este.

Conditiile meteo extreme asa cum sunt ele definite in OUG 99/2002 apar atunci cand temperatura creste peste +35C vara sau scade sub -20C iarna, asa cum prevede art. 1 din Ordonanta. Cat timp aceste limite nu sunt depasite, nu se considera conditii extreme. Legea nu prevede ca in cazul acestor temperaturi munca este in mod obligatoriu intrerupta, ci ca se asigura conditiile necesare desfasurarii activitatii in asa fel incat sanatatea salariatului sa fie protejata.

Extras OUG 99/2000
Art. 4. - In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, in sensul art. 1, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
Art. 5. - In perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
a) distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
c) asigurarea echipamentului individual de protectie.
Art. 6. - (1) Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute la art. 4 si 5 vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, in cazurile prevazute la art. 4;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
(2) Masurile prevazute la alin. (1) se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare a zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a lucrului se vor stabili o data cu masurile prevazute la alin. (1).
(4) In unitatile finantate din fonduri bugetare sau extrabugetare masurile prevazute la alin. (1) vor fi stabilite, dupa caz, de ordonatorul de credite sau de conducatorul unitatii.
Art. 7. - La aplicarea masurilor prevazute la art. 6 alin. (1) angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza:
a) prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
b) fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
Art. 8. - Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri:
a) asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute;
b) asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
c) trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
Art. 9. - Pe durata intreruperii colective a lucrului in conditiile art. 6 alin. (1) lit. c) contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ngs Ngs
 User Ngs Ngs
a raspuns userului gabriela Arghir la 12 Dec. 2012
Potrivit normelor de aici...este legal si firesc sa lucrez la -19 grade...?!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 12 Dec. 2012
Cititi OUG 99/2000 si normele metodologice de aplicare.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni G Stancu George Andreescu adriana iancu Radu Anton Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024