ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

timp de munca inegal la salariati


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
In situatia in care un salariat lucreaza noaptea, 7 ore, o noapte lucreaza, una sta acasa, ce fel de program poafi fi considerat acesta? Program inegal, program de noapte? Cum trebuie trecut in CIM un astfel de program?

Adaugata in: Resurse umane
Sorina Caragiani
 User  Sorina Caragiani
a intrebat la 29 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sorina Caragiani la 29 Apr. 2014
Este stricrt o distribuire a normei de lucru de la zi la noapte. Daca norma de lucru este aceeasi de la o zi la alta nu prea este program inegal. Lucreaza acelasi numar de ore in fiecare tura, practic. Nu l-as considera norma inegala, dar puteti trece in contract ca orele se succed in ture de zi / noapte.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sorina Caragiani la 29 Apr. 2014
Pentru cel care lucreaza DOAR 3 nopti pe saptamanal, restul zilelor sau noptilot fiind liberi, vorbim deja de un program partial, fie el si cu reducere, si distribuit inegal. Ca sa nu fie un program inegal. Ar trebui sa aveti 7 x 3 / 5 = norma egala in fiecare zi, acelasi numar de ore. Prin asta se traduce inegalitatea programului, prin faptul ca in unele zile lucreaza un numar de ore diferit de celelalte. Pentru cel incadrat cu norma intreaga nu stiu de unde reiese inegalul, cat timp lucreaza doar noaptea, 5 zile pe saptamana a cate 7 ore fiecare, cu aplicarea reducerii de o ora, atunci chiar nu este program inegal. Pentru programul de lucru este egal cu cel din ziua urmatoare si tot asa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sorina Caragiani la 29 Apr. 2014
Dupa cum v-am spus si anterior, norma este partiala daca asa apare in contractul de munca, recititi raspunsul meu. Am spus conform contractului. Daca in CIM are 40 de ore atunci se considera norma intreaga. Caz in care la finalul lunii trebuie sa isi primeasca salariul pentru aceasta norma, nu alta.

Din intrebarea dvs recunosc ca nu imi dau seama ce norma are de fapt angajatul in contract si care este succesiunea schimburilor lui. Daca el lucreaza doar noaptea, una da una nu (asa reiese din cum ati formulat) atunci este program inegal. Daca lucreaza o zi program de zi si o zi program de noapte, nu mai vorbim de program inegal.

Calarificati intai:
- ce norma are in contract de fapt
- cate zile pe saptamana lucreaza si cate sta acasa, fie ele de noapte sau de zi
- aveti in vedere si repausul saptamanal lucrat daca este cazul si compensarea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Apr. 2014
Este in primul rand program de lucru inegal, daca o zi lucreaza si una nu. Apoi, daca media orelor lunare este inferioara celei stabilite pentru un salariat cu norma intreaga, conform contractului, atunci este salariat cu norma partial.

Se considera munca de noapte doar orele lucrate in intervalul 22:00 - 06:00 asa cum prevede Codul muncii republicat, iar aceste ore vor trebui compensare conform legii. Dat fiind faptul ca lucreaza numai noaptea si nu se aplica deci reducerea programului de lucru din ziua respectiva cu o ora, i se va acorda sporul de 25% atat timp cat lucreaza cel putin 3 ore din programal normal de lucru in intervalul precizat. Programul normal de lucru inseama norma intreaga de 8 ore / zi.

Pentru ca programul de lucru inegal sa poata functiona, acesta trebuie sa fie mentionat in contractul de munca, asa cum prevede legea.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024