ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce masuri ar trebui luate de catre Angajator ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Doi angajati au primit avizul medical APT CONDITIONAT, respectiv INAPT, cu recomandarile:
1. "Apt pentru activitate de birou, reorientare catre alt post cu responsabilitati diferite si un nivel mai redus de stres si potential conflictual";
2. "Se recomanda schimbarea locului de munca intr-un post cu nivel mai scazut de stres si efort fizic, fara interventii de protectie, urgenta si de noapte".

Angajatorul de mai bine de 2 luni de cand a fost instiintat, a cerut lamuriri (+ suplimentare) medicului de medicina muncii si a stabilit in Comitetul de Directie infiintarea unei comisii care sa verifice aspectele semnalate de medicul de medicina muncii, plus analiza activitatii celor doi.

Cei doi angajati sunt in aceleasi locuri de munca.
Considerati ca este normal ?
Ce masuri imediate trebuiau luate de catre angajator ?
Ce se poate face in acest caz ?

Va multumesc anticipat !

Manaila Doru
 User  Manaila Doru
a intrebat la 04 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Manaila Doru la 09 Iun. 2015
Asteptati finalizarea expertiezei, ceea ce v-a spus dna Iancu se aplica si in cazul unui salariat apt conditionat, pentru ca daca el nu poate indeplini atributiile pentru postul respectiv si nu i se poate oferi un alt post conform conditiilor medicale, intra la categoria inapt din perspectiva articolului citat de dna Iancu.

Medicul, totodata, din ceea ce ati redat dvs a facut deja recomandarile necesare. Salariatul este apt pentru munca de birou conform relatarii, "intr-un post cu nivel mai scazut de stres si efort fizic, fara interventii de protectie, urgenta si de noapte". Orice alta pozitie care nu indeplineste aceste conditii se considera nepotrivita pentru salariat si se incalca recomandarile medicale.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Manaila Doru
 User Manaila Doru
a raspuns userului adriana iancu la 05 Iun. 2015
Multumesc d-nei Adriana Iancu pentru raspunsul pentru angajatul declarat inapt medical.
Dar pentru celalalt cu apt conditionat ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2015
Potrivit dispozitiilor art. 61 lit. c din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
Legiuitorul nu specifica cine sunt organele competente de expertiza medicala.
Art. 61 lit. c din Codul muncii, presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat, dar poate fi apt pentru prestarea unor activitati corespunzatoare unui alt post.
Art. 64 alin. 1 din Codul muncii, republicat stabileste ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c si d, precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
Prin urmare angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, iar in lipsa acestora de a solicita sprijinul agentiei teritoriale pentru ocupare a fortei de munca in vrderea redistribuirii acestuia.
Daca exista un loc vacant si salariatul il accepta, concedierea nu se mai produce, avand loc doar modificarea CIM prin schimbarea felului muncii.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024