ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Instructaj protectia muncii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care este timpul pentru instructaj general si instructaj la locul de munca pentru angajatii care lucreaza 2 ore/zi.

Mihaela Brumaru
 User  Mihaela Brumaru
a intrebat la 17 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 17 Apr. 2013
Sunt extrem de rare astfel de contracte, daca nu chiar inexistente pentru ca este vorba de un timp de lucru mult prea scurt si costurile sunt mai mari. Un astfel de program foarte probabil va avea la baza un contract prestari serivicii sau de alta natura, sau un contract de zilier.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Apr. 2013
Din pacate dl Adrian are dreptate, durata minima a celor doua tipuri de instructaje este de 8 ore cf. HG 1425/2006 actualizata:

ART. 87
(1) Durata instruirii introductiv-generale depinde de specificul activităţi şi de riscurile pentru securitate şi sănătate ?n muncă, precum şi de măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul ?ntreprinderii şi/sau al unităţii, ?n general.
(2) Angajatorul stabileşte prin instrucţiuni proprii durata instruirii introductiv-generale; aceasta nu va fi mai mică de 8 ore.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (2) persoanele prevăzute la art. 82, cărora li se vor prezenta succint activităţile, riscurile şi măsurile de prevenire şi protecţie din ?ntreprindere şi/sau unitate.


Art. 82

(1) Pentru persoanele aflate ?n ?ntreprindere şi/sau unitate cu permisiunea angajatorului, cu excepţia altor participanţi la procesul de muncă, aşa cum sunt definiţi potrivit art. 5 lit. c) din lege, angajatorul stabileşte, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare şi funcţionare, durata instruirii şi reguli privind instruirea şi ?nsoţirea acestora ?n ?ntreprindere şi/sau unitate.

(2) Pentru lucrătorii din ?ntreprinderi şi/sau unităţi din exterior care desfăşoară activităţi pe bază de contract de prestări de servicii, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucrătorilor respectivi privind activităţile specifice ?ntreprinderii şi/sau unităţii respective, riscurile pentru securitatea şi sănătatea lor, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul ?ntreprinderii şi/sau unităţii, ?n general.

(3) Instruirea prevăzută la alin. (1) şi (2) se consemnează ?n fişa de instruire colectivă, conform modelului prezentat ?n anexa nr. 12.

(4) Fişa de instruire colectivă se ?ntocmeşte ?n două exemplare, din care un exemplar se va păstra de către angajator/lucrător desemnat/serviciu intern de prevenire şi protecţie care a efectuat instruirea şi un exemplar se păstrează de către angajatorul lucrătorilor instruiţi sau, ?n cazul vizitatorilor, de către conducătorul grupului.

(5) Reprezentanţii autorităţilor competente cu atribuţii de control vor fi ?nsoţiţi de către un reprezentant desemnat de către angajator, fără a se ?ntocmi fişa de instruire.

ART. 92
(1) Durata instruirii la locul de muncă depinde de riscurile pentru securitate şi sănătate ?n muncă, precum şi de măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul fiecărui loc de muncă, post de lucru şi/sau fiecărei funcţii exercitate.
(2) Durata instruirii la locul de muncă nu va fi mai mică de 8 ore şi se stabileşte prin instrucţiuni proprii de către conducătorul locului de muncă respectiv, ?mpreună cu:
a) angajatorul care şi-a asumat atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii ?n muncă; sau
b) lucrătorul desemnat; sau
c) un lucrător al serviciului intern de prevenire şi protecţie; sau
d) serviciul extern de prevenire şi protecţie.

Asta ar insemna ca pentru salariatii cu 2 ore pe zi instructajele se vor desfasura pe parcursul a 4 zile de lucru fiecare. Legea nu prevede exceptii pentru norma partiala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Adrian C. la 17 Apr. 2013
si asta e un caz fericit :)),
ce ne facem insa in cazul unui cim partial, cu timp de 2 ore / LUNA ???
primele 8 luni le alocam instructajului ssm???
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 17 Apr. 2013
cred ca in cazul asta legislatia are niste scapari. am pus si eu intrebarea asta la un curs ssm, raspunsul a fost de genul ca instructajul general si cel la locul de munca se fac musai 8 ore, si sa-i fac cim la inceput pe 8 ore si apoi sa trec la 2 ore.
eu zic ca e stupid.
lasand la o parte faptul ca pt anumite ocupatii din COR chiar nu ai ce sa le povestesti 8 ore, iar pt altele ti-ar trebui poate 16 ore.
daca as fi in locul dvs si as vrea sa fiu acoperit de hartii as proceda astfel: "instructajul general a fost efectuat de la 15.04 - 18.04. 2013 / 2 ore pe zi / total 8 ore." la fel si pt cel la locul de munca.
ma indoiesc ca un eventual control ar putea obiecta ceva, dar sincer astept si alte pareri pe aceasta tema.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024