ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

munca suplimentara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Pentru orele lucrate peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele de sărbători legale ori declarate zile nelucrătoare salariaţii au dreptul la recuperare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 zile sau 60 de zile calendaristice(deoarece am gasit ambele variante pe internet la codul muncii sectiunea Repausul săptămânal )Asi dorii sa va intreb in cate zile se poate acorda zile libere,astea se si platesc sau doar se compenseaza?,deoarece am inteles ca :În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibila în termenul prevăzut în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

va rog din suflet sa ma lamuriti,deoarece trebuie sa modific ROI-ul ,am avut control de la ITM si mi-au solicitat asta.

va multyumesc

Krisztina Bene
 User  Krisztina Bene
a intrebat la 29 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2013
Munca suplimentara, in weekend si in timpul sarbatorilor legale se compenseaza in mod diferit, si anume:

Munca suplimentara se compenseaza cu timp liber platit, corespunzator perioadei lucrate suplimentar si acordat in urmatoarele 60 de zile. Munca suplimentara poate fi efectuata si in avans in contul perioadelor fara activitatea sau cu activitate redusa. Daca nu se compenseaza cu timp liber si nu se aplica nici a doua varianta, se acorda spor de minim 75% din salariul de baza corespunzator perioadei lucrate suplimentar. Sporul nu se aplica la salariul de baza lunar. Munca suplimentara se efectueaza numai cu acordul prealabil al salariatului, cu exceptia cazurilor de forta majora sau accidente. Munca suplimentara este cea efectuata in cursul zilelor lucratoare, cu depasirea normei legale de 40 de h/saptamana.

Munca lucrata in weekend se compenseaza in mod obligatoriu cu un spor al carui cuantum se stabileste in CCM sau CIM, in functie de caz. Daca nu exista CCM, atunci va aparea in contractul salariatului si in Revisal. Sporul poate fi oricat de mare,legea nu prevede un cuantum minim sau maxim, lasand la latitudinea angajatorului sa il decida. De regula sporurile sunt cuprinse intre 1% si 100%, dar daca angajatorul poate sustine un spor mai mare, este liber sa il decida. Pe langa spor, angajatorul are obligatia de a acorda salariatului alte doua zile libere consecutive, din saptamana, sub forma repausului saptamanal. De exemplu, daca salariatul lucreza doar sambata, repausul sau ar trebui sa fie duminica si luni, dar poate la fel de bine sa fie acordat in alte doua zile consecutivre (marti si miercuri, de pilda).

Munca in zilele de sarbatore legalea se compenseaza cu o alta zi libera platita, acordata in urmatoarele 30 de zile sau, daca nu este posibil liberul, se va acorda un spor la salariul corespunzator de 100%.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2013
art.120-124 face referire la munca suplimentara.Munca suplimentarase compenseaza prin ore livere platite in urmatoarele 60 mde zile calendaristice,dupa efectuarea acestora.
Daca in cele 60 de zile nu este posibila acordarea lor, se vor plati cu un spor de minim.75% din salariul de baza.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024