ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Responsabil SSM in concediu maternal. Cine se mai ocupa?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Persoana care se ocupa de SSM in firma mea a intrat in concediu maternal. Sunt obligat sa angajez pe altcineva pe acest post? Firma are 70 de angajati.

Mircea Vinczefi
 User  Mircea Vinczefi
a intrebat la 14 Iul. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Sandulescu
 User Elena Sandulescu
a raspuns userului George Andreescu la 18 Nov. 2011
Trebuie sa aveti Comitet de ssm, reprezentanti ai lucratorilor,eventual colaborati cu un serviciu extern pe perioada cand lipseste d-na.
In HG 1425/2006 gasiti toate raspunsurile.
ART. 57.1 Comitetul de securitate ??i s??n??tate ??n munc?? se constituie ??n unit????ile care auun num??r de cel pu??in 50 de lucr??tori, inclusiv cu capital str??in, care desf????oar?? activit????i pe teritoriul Rom??niei.

Nu are legatura art. 40 cu societatile la care activeaza serviciul extern. Amenda o plateste serviciul extern daca nu depune la ITM -ul judetului unde este abilitat 2 rapoarte semestriale consecutive.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
George Andreescu
 Expert George Andreescu (Specialist, Morgan Sol Romania)
a raspuns la intrebare la 24 Iun. 2011
Conform Legii 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca, Art.8, se prevede la alin 4Daca ??n ??ntreprindere si/sau unitate nu se pot organiza activitatile de prevenire si cele de protectie din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie sa recurga la servicii externe.

Si la alin 5??n cazul ??n care angajatorul apeleaza la serviciile externe prevazute la alin. 4, acestea trebuie sa fie informate de catre angajator asupra factorilor cunoscuti ca au efecte sau sunt susceptibili de a avea efecte asupra securitatii si sanatatii lucratorilor si trebuie sa aiba acces la informatiile prevazute la art. 16 alin. 2.

Dar trebuie sa fiti atent la ideplinirea tuturor sarcinilor acestui serviciu, deoarece Art. 40: Constitutuie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei neprezentarea de catre serviciile externe a raportului semestrial de activitate.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024