ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Acordare de preaviz la pensionar


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua
Mai am o nelamurire in legatura cu desfintarea locului de munca. Daca angajatul meu este pensionar, mai am obligativitatea de ai acorda preaviz sau care este calea legala de incheierea relatiilor contractuale cu un astfel de angajat. Daca totusi ii acord preaviz, dupa expirarea celor 20 de zile pot sa ii inchid contractul si atat?

Va multumesc

Adaugata in: Somaj Acordare preaviz
Daniela Ana Nedelcu
 User  Daniela Ana Nedelcu
a intrebat la 21 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Feb. 2014
Preavizarea se da cu scopul ca salariatii sa aiba timp sa-si caute loc de munca sau in cele din urma sa beneficieze de protectie sociala prin inscriere la somaj daca indeplinesc conditiile pentru acest drept In cazul unui pensionar nu este cazul, pentru ca are venit asigurat si nu se justifica o atentionare in sensul prezentat.CIM inceteaza cu acordul partilor la solicitatea angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Feb. 2014
Da, sigur ca aveti aceasta obligatie. Nu exista in Codul muncii prevazuta o exceptie de la acesta regula si mai ales pe considerentul ca salariatul respectiv este pensionar. Ar fi discriminatorie o astfel de masura si al incalca prevederile OUG 137/2000 privind combaterea discrimiarii. Aveti obligatia legala ca in cazul concedierii salariatului ca urmare a desfiintarii postului sa ii acordati preavizul asa cum apare in contractul lui de munca, durata lui. minima legala fiind de 20 de zile lucratoare.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

Puteti incerca o incetare cu acordul partilor, in temeiul art. 55 b), fara insa a scapa din vedere faptul ca angajatul poate refuza o astfel de propunere.


Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024