ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Acte somaj dupa terminare CIC


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Referitor la actele pe care trebuie sa le depun pentru a primi indemnizatia de somaj, mi s-a cerut, printre altele, si o "adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte baza lunara de calcul pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, pentru care s-a retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributia individuala si contributia datorata de angajator anterioare datei incetarii raporturilor de munca sau de serviciu". Eu am fost in concediu de crestere a copilului si, dupa cei doi ani, angajatorul a hotarat sa "desfiinteze postul", astfel ca, timp de o luna am fost in preaviz si acum vreau sa-mi depun dosarul pentru somaj. Nedumerirea consta in aceea ca, angajatorul spune ca nu el trebuie sa-mi elibereze acea adeverinta de care vorbeam mai sus, ci cei de la primarie (de fapt, dupa indelungi cautari prin oras, am aflat ca e vorba de Agentia de prestatii sociale), ca e vorba de perioada de concediu pentru cresterea copilului si ca acolo trebuie sa solicit adeverinta; cu toate astea, cei de la somaj au spus ca e vorba de perioada de dinainte de intrare in concediu si nu de cei doi ani de crestere a copilului. Prin urmare, la care perioada de 12 luni anterioare incetarii CIM e vorba? Va multumesc!

Adaugata in: Somaj
Ana Maria
 User  Ana Maria
a intrebat la 11 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Nov. 2013
Daca angajatorul va refuza in continuare eliberarea acestei adeverinte, sesizati ITM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Nov. 2013
Ba da, va trebui sa va elibereze acea adeverinta, pentru ca in cazul dvs se va calcula stagiul si indemnizatia pe baza stagiului realizat anterior si dupa revenirea din CIC. De la insitutia care v-a platit indemnizatia obtineti o dovada in acest sens, daca vi se cere de la somaj. Dar cat timp aveti dovada ca ati fost in CIC, decizia de suspendare eliberata de angajator mai exact, nu ar trebui sa aveti probleme. Sau o copie a ei.

ART. 34 - Legea 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare
(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;

ART. 35
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.

CIC este perioada asimilata pentru somaj pentru situatiile in care cel care solicita ajutorul de somaj nu este sau nu provine din randul salariatilor. De asemenea se ia in considerare ca vechime in munca si se acorda toate drepturile ce decurg de aici, in cazul somajului fiind vorba de acordarea unui procent de diferentiere in functie de vechime.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024