ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Beneficiez de ajutor de somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Lucrez la o firma de 2 luni si ulterior am ramas insarcinata. Patronul nu vrea sa ma mai tina la munca pentru ca nu vrea sa beneficiez de prenatal. In cazul in care ma da afara, pot beneficia de somaj? Daca imi iau adeverinte de venit de la fostele locuri de munca din care sa reiasa ca am cotizat cele 12 luni, pot beneficia de ajutor de somaj?

Adaugata in: Somaj
Alina Banu
 User  Alina Banu
a intrebat la 18 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Banu
 User Alina Banu
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Mar. 2013
Multumesc mult pentru raspunsuri
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Alina Banu la 18 Mar. 2013
Da, cele 12 luni pentru somaj pot fi si cu intrerupere, nu este obligatoriu sa fie consecutive sau la acelasi angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Alina Banu la 18 Mar. 2013
Este gresit rationamentul. Mai mult, legea il obliga sa va acorde minim 42 de zile de lauzie. Inteleg ca lucrati de 2 luni la el si ati lucrat si inainte de acest raport de munca, Deci aveti stagiul minim de 1 luna in ultimele 12 prevazut de OUG 158/2005. Puneti-i in vedere faptul ca prin PUG 158/2005 si OUG 96/2003 aveti obligatia efectuarii a 42 de zile de lauzie, iar el nu va poate primi la lucru pana nu il efectuati. Incercati sa aflati si daca a anuntat ITM dupa ce l=ati notificat in scris. Este evident ca angajatorul dvs incearca sa va intimideze, insa nu are baza legala sa va concedieze si nici nu este optionea lui acordare concediului de maternitate. Acest concediu se acorda de catre medic, el avand obligatia sa il plateasca pe baza certificatului medical si recuperandu-si banii ulterior.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Banu
 User Alina Banu
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Mar. 2013
Mi s-a spus foarte clar ca nu ma va tine in continuare la munca decat daca o sa ii semnez ceva cum ca nu am pretentii de prenatal.Imi acorda post si prenatal doar daca aveam cel putin 1 an de vechime.Deoarece abia m-a angajat,nu este de acord. Si in legatura cu somajul,trebuia sa lucrez 12 luni fara intrerupere?Sau adunate sa imi dea 12 luni?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Mar. 2013
In primul rand angajatorul nu va poate concedia pe perioada sarcinii, cat timp l-ati informat in scris privind starea dvs, daca nu intervin reorganizarea judiciara, falimentul sau dizolvarii in conditiile legii. Deci faptul ca nu este de acord sa intrati in pre si postnatal nu poate constitui motiv de concediere. In eventualitate in care vi se notifica o concediere, v-ar sfatui sa nu semnati un astfel de document daca nu apare niciuna dintre situatiile mentionate.

Daca se va intampla sa fiti concediata si doriti sa intrati in somaj, cat timp faceti dovada stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 veti primi somajul.Acesta poate fi prelungit prin concedii medicale si cel de maternitate, ele suspendand somajul. Important este ca la nastere sa aveti cele 12 luni cerute de lege pentru acordarea indemnizatiei, in care pot intra si somajul cat si concediile medicale. Insa fiti in alerta cu acea concediere.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024