ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu medical in timpul sarcinii sau somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Lucrez la o companie de 2 ani de zile cu un salar brut de 2400 lei. Din noiembrie 2012, cand mi-am anuntat angajatorul ca sunt insarcinata, sunt in concediu medical iar la sf. lunii ianuarie 2013 voi intra in concediu de risc. Intre timp, in decembrie 2012, toti anjajatii au fost dati in somaj, ramanand doar eu si contabilul. Intrucat salariul nu l-am primit de 3 luni, si nu se stie in ce clipa firma va intra in faliment, contabilul ma sfatuieste sa nu mai cer concediul de risc si sa accept ca firma sa ma dea in somaj, dupa un preaviz de 20 de zile.( am un total de 4 ani lucrati) . Mi s-a argumentat ca va fi mai bine pt mine, intrucat somajul poate fi intrerupt de concediu si astfel voi primi si un salar lunar, ceea ce acum nu primesc, desi am dreptul. Este aceasta o varianta buna?
Ce se va intampla cu mine daca firma intra in faliment, tinand cont ca eu voi naste abia in iulie?
Astept raspunsurile dumneavostre. Va multumesc.

Laura Barab
 User  Laura Barab
a intrebat la 08 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Ian. 2013
Contabilul nu spune gresit. Perioada de somaj va ajuta, acesta vi se acorda pe o perioada de 6 luni in raport cu vechimea pe care ati acumulat-o. Perioada de somaj poate fi suspendata ca urmare a acordarii concediului medical de maternitate pentru sarcina si lauzie, cati si pentru concediul crestere copil si se va relua ulterior, la cererea dumneavoastra. Daca urmeaza sa nasteti in iulie, veti fi in regula cu perioada ceruta pentru indemnizatie cretere copil. Contractul dvs va inceta candva la inceputul lunii martie cel mai tarziu, iar dvs veti putea intra in somaj imediat dupa incetare. Incercati sa va puneti la punct dosarul in acest timp, astfel incat sa il puteti depune in 10 zile de la incetarea contractului si sa puteti primi indemnizatia calculata din ziua incetarii raportului de munca.

Perioada de somaj se ia in considerare la calcularea indemnizatiei pentru crestere copil. La fel si concediul de maternitate pentru sarcina si lauzie. Indemnizatia medicala este suportata de agentia de somaj. Aveti obligatia, din somaj fiind, sa efectuati un minim de 42 de zile concediu de maternitate pentru lauzie inainte de a intra in cel pentru crestere copil. Contributia pentru concediile medicale este suportata de ANOFM.

Daca intrati in risc maternal, se va suspenda in continuare contractul, insa daca se ajunge la faliment toate contractele vor inceta, inclusiv al dumneavoastra. Deci cumva tot la incetare ajungeti.

Concediul de risc maternal va inceta odata cu incetarea CIM (daca beneficiati de el pana la urma). Nu se acorda in cazul in care intrati in somaj, fiind un drept destinat salariatilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Ian. 2013
Ar fi o solutie intrarea in somaj. Acesta se suspenda pe perioada concediului de maternitate si mai departe pe perioada cresterii copilului. Baza pentru concediul medical de maternitate este formata din veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii in care prezentati concediul medical.
In conditiile in care va intereseaza si veniturile realizate pentru stabilirea ndemnizatiei cresterte copil, recomandarea mea ar fi sa amanati pe cat posibil incetarea CIM.Atentie ca din somaj nu se acorda concediu pentru risc maternal.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart Gratiela Petrescu adriana iancu Marius Ion G Stancu Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024