ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Conditii acordare ajutor de somaj!


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt angajata la o societate cu contract pe perioada nedeterminata din data de 20.aprilie.2010. In 09.iulie.2011 am nascut si am intrat in concediu de crestere a copilului pana in data de 09.iulie.2013. In 10.iulie.2013 am revenit la munca in cadrul aceleiasi firme, unde lucrez si in prezent (de aproximativ 9 luni). Se previzioneaza ca la sfarsitul lunii aprilie firma va declara falimentul (insolventa fiind declarata din anul 2010), in momentul de fata eu fiind insarcinata cu al doilea copil in 3 luni de sarcina.

Intrebarea mea este urmatoarea: In cazul in care se va declara falimentul, iar contractul meu de munca va fi incheiat la sfarsitul lunii, voi beneficia de ajutor de somaj, avand in vedere ca de la revenirea mea la munca nu am lucrate decat 9 luni? Concediu pentru cresterea copilului se considera stagiu de cotizare pentru a cumula 12 luni de cotizare, stiind ca aceasta este una dintre conditiile ce stau la baza acordarii ajutorului de somaj? (am gasit in OUG 111/2010, art. 22 ca daca copilul a fost nascut dupa 1 ianuarie 2011, concediul pentru cresterea copilului este considerat stagiu de cotizare).

Multumesc anticipat pentru timpul si raspunsul dumneavoastra!


Nicoleta Finnico
 User  Nicoleta Finnico
a intrebat la 07 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Finnico
 User Nicoleta Finnico
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Mai. 2014
Revin cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat, situatia prezentandu-se in felul urmator: din data de 22 aprilie firma la care lucrez a declarat falimentul, in locul ei functionand o alta firma, bineinteles cu o alta denumire, care a incheiat contracte de munca doar cu o parte din angajatii vechii firme. Restul angajatilor nu am fost instiintat in niciun fel pana in prezent de vreo hotarare in ceea ce ne priveste (cei care mai au zile de concediu de odihna au fost trimiti in concediu, o parte din cei care nu mai au au fost trimisi in concediu fara plata, iar restul mai venim la munca, dar in principiu doar pentru a face prezenta). Eu fiind insarcinata nu stiu ce variante am in momentul de fata, atata timp cat nimeni nu ne incheie contractul de munca cu vechea firma si nu ne trimite in somaj, mentionand ca nici zile de concediu de odihna nu mai am decat vreo 3-4 (administratorul judiciar isi anunta vizita de peste o saptamana, dar pana astazi nu a venit, si din cate am inteles acesta ia deciziile in ceea ce ne priveste). Din ce m-am informat, am inteles ca un concediu fara plata anuleaza dreptul la concediu de crestere a copilului, pe durata acestuia neplatindu-se contributii. V-as fi recunoscatoare pentru orice informatie care m-ar putea ajuta. Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Apr. 2014
Da, ar trebui sa beneficiati, cat timp contractul de munca inceteaza pe unul din temeiurile considerate de legea somajului drept motive neimputabile dvs. ca angajat. In situatia falimentului cel mai probabil incetarea va avea la baza art. 65 din Codul muncii, desfiintarea postului, insotita de un preaviz acordat conform legii, pentru o durata minima de 20 de zile lucratoare. Se va stabili stagiul efectiv de cotizare pe baza perioadelor lucrate anterior intrarii in CIC si dupa revenire, iar CIC va fi luat in calcul ca stagiu asimilat, nu ca stagiu efectiv, pentru calcularea procentului diferential stabilit la art. 39 din Legea somajului nr. 76/2002. Ceea ce inseamna ca perioada CIC se va adauga stagiului de cotizare calculat pe baza perioadelor in care sa datorat si platit contributie pentru somaj.

ART. 39
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024