ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cum se calculeaza cuantumul indemnizatiei de somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La ultimul loc de munca am avut un salariu brut de1450 ron si net 1045 ron as dori sa tiu cat ar trebui sa primesc ajutor de somaj .Se iau in considerare si studiile superioare?



Vultur Maria
 User  Vultur Maria
a intrebat la 06 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mar. 2014
Studiile nu se iau in calcul la acordarea indemnizatiei de somaj, decat daca depuneti dosar in calitate de absolvent. Dar pentru acesta trebuie sa indepliniti niste conditii, si anume sa faceti dovada ca nu ati reusit sa va incadrati in munca in 60 de zile de la absolvire. Ceea ce inseamna ca in decursul lor ar trebui sa fi fost inregistrata la AJOFM pentru cautarea unui loc de munca.

Indemniatia de somaj se acorda daca aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare datei depunerii cererii si daca incetarea raportului de munca are loc dintr-un motiv neimputabil dvs ca salariat. Sunt excluse deci demisiile si incetarile cu acordul partilor, ele anuland acest drept.

Indemnizatia se calcueaza conform art. 39 sau 40 din Legea somjului 76/2002, in functie de caz:

ART. 39
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

ART. 40
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.
(2) Indemnizatia de somaj prevazuta la alin. (1) se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) lit. a) si b), o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Valoarea indicatorului social (ISR) conform art. 33^1 din aceeasi lege, este de 500 lei.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024