ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatie de 30 la suta din cuantumul ajutorului de somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Sunt in somaj 9 luni de zile si daca imi gasesc de munca am auzit ca pot primi o indemnizatie de 30% din cuantumul ajutorului de somaj.
Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de acest ajutor de 30% din valoarea cuantumului de somaj.
Multumesc!

Adaugata in: Somaj
Daciana Dinu
 User  Daciana Dinu
a intrebat la 28 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Sep. 2013
Procentul de 30% din somaj ii primiti daca incadrarea in munca se face pe o perioada mai mare de 12 luni, fiind acordat pana la finalul perioadei stabilite de AJOFM pentru acordarea indemnizatiei.

Ca sa puteti primi acesti bani trebuie sa mergeti la Agentia de Somaj de care apartineti cu o cerere tip completata si documente care sa faca dovada angajarii.

ART. 72 - Legea somajului nr. 76/2002 actualizata:
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) si alin. (2) lit. c) carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).

ART. 73
(1) Persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza la un alt angajator.
(2) Suma platita din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantumul stabilit la art. 72, se acorda pentru situatia prevazuta la alin. (1) pana la sfarsitul perioadei pentru care persoana era indreptatita sa primeasca indemnizatia de somaj.

ART. 40 - HG 174/2002 Normele de aplicare a legii somajului:
(1) Drepturile prevăzute la art. 72 din lege se acordă numai dacă persoanele ?ndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află ?n evidenţă, ?n termen de maximum 60 de zile de la data ?ncetării dreptului la indemnizaţie de şomaj ca urmare a angajării, următoarele documente:
a) cerere conform modelului prevăzut ?n anexa nr. 10;
b) ?nştiinţare emisă de angajator privind ?ncadrarea ?n muncă;
c) actul ?n baza căruia au fost ?ncadrate ?n muncă, ?n copie;
d) document emis de angajator, din care să rezulte că ?n ultimii 2 ani acesta nu a mai fost ?n raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă.
(2) Sumele ne?ncasate de beneficiar se prescriu la expirarea termenului general de prescripţie de 3 ani, prevăzut de lege.


In situatia in care incadrarea dvs. in munca se face pe o perioada ce nu depaseste 12 luni, indemnizatia se va suspenda si o veti putea relua, la cerere, dupa incetarea raportului de munca, in cazul in care nu apare o prelungire a lui.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024