ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A

"indemnizatii la angajare din somaj"

BUNA ZIUA!
Va rog sa imi spuneti daca am o luna de cind mi-am facut actele de somaj si mi-am gasit serviciu, mai primesc indemnizatie pina termin acele 12 luni de somaj? Daca da, cit la suta?
Ce acte trebuie sa duc si unde pt a intrerupe plata somajului? Va multumesc!!Adaugata in
 • Somaj

Doina-mihaela Lupu
 User  Doina-mihaela Lupu a intrebat la 20 Iul. 2013

 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa a raspuns userului Ioana Popa la 22 Iul. 2013
In cazul suspendarii indemnizatiei, repunerea in plata se face in baza cererii beneficiarului, termenul de depunere fiind de 30 de zile de la data incetarii contractului.

ART. 45 - Legea 76/2002
(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c) si e) - i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa a raspuns la intrebare la 22 Iul. 2013
Depinde pe ce durata se face incadrarea. Daca va angajati cu contract pe durata nedeterminata sau pe o durata mai mare de 12 luni atunci veti primi 30% din valoarea indemnizatiei stabilite de Agentia de Somaj pana la finalul perioadei pentru care ar fi trebuit sa primiti indemnizatia intreaga, deci pana la terminarea celor 12 luni. Daca insa va incadrati pe durata determniata ce nu depaseste 12 luni indemnizatia se va suspenda si o veti putea relua la cerere dupa incetarea raportului de munca, daca nu se prelungeste acel contract. Temeiul legal il reprezinta legea 76/2002.

ART. 44
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
a) la data incadrarii in munca, conform legii, pentru o perioada mai mare de 12 luni;

ART. 45
(1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni;

ART. 72
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) si alin. (2) lit. c) carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).

ART. 73
(1) Persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza la un alt angajator.
(2) Suma platita din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantumul stabilit la art. 72, se acorda pentru situatia prevazuta la alin. (1) pana la sfarsitul perioadei pentru care persoana era indreptatita sa primeasca indemnizatia de somaj.

Pentru a primi cei 30% trebuie sa mergeti la Agentie cu actele doveditoare si o cerere tip prin care sa solicitati acordarea celor 30%. Lista documentelor o regasiti in HG 174/2002 actualizata privind normele de aplicare a legii 76/2002. La fel si cererea tip:

ART. 40
(1) Drepturile prevăzute la art. 72 din lege se acordă numai dacă persoanele īndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află īn evidenţă, īn termen de maximum 60 de zile de la data īncetării dreptului la indemnizaţie de şomaj ca urmare a angajării, următoarele documente:
a) cerere conform modelului prevăzut īn anexa nr. 10;
b) īnştiinţare emisă de angajator privind īncadrarea īn muncă;
c) actul īn baza căruia au fost īncadrate īn muncă, īn copie;
d) document emis de angajator, din care să rezulte că īn ultimii 2 ani acesta nu a mai fost īn raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă.
(2) Sumele neīncasate de beneficiar se prescriu la expirarea termenului general de prescripţie de 3 ani, prevăzut de lege.

ART. 41
(1) Beneficiarul drepturilor prevăzute la art. 72 din lege va depune lunar, pānă la data de 15 a fiecărei luni pentru luna expirată, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti unde se află īn evidenţă dovada emisă de angajator din care să reiasă că a fost īncadrat īn muncă.
(2) Īn situaţia īn care beneficiarul nu prezintă īn termenul prevăzut la alin. (1) dovada īncadrării īn muncă, plata drepturilor prevăzute la art. 72 din lege se va face o dată cu achitarea indemnizaţiilor de şomaj cuvenite şomerilor pentru luna īn care beneficiarul a prezentat dovada.

ART. 42
Nu beneficiază de drepturile prevăzute la art. 72 din lege persoanele care, īn perioada pentru care erau īndreptăţite să primească indemnizaţie de şomaj, īşi pierd calitatea de angajat, cu excepţia persoanelor aflate īn situaţia prevăzută la art. 73 alin. (1) din lege.


ANEXA 10
la norme

Către
Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă a judeţului .........../municipiului Bucureşti

Subsemnatul/Subsemnata ................, codul numeric personal ..........., beneficiar/beneficiară al/a indemnizaţiei de şomaj, la data īncadrării īn muncă, avānd carnetul de evidenţă nr. .................., solicit acordarea drepturilor prevăzute la art. 72 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, avānd īn vedere că īncepānd cu data de ............... sunt angajat/angajată īn baza actului*) nr. ........./............ la unitatea ...................... din localitatea ................., īn meseria/profesia ........................ .

Data Semnătura
.................. .........................

------------
*) Se va scrie numărul contractului individual de muncă sau al deciziei de numire.
Alte intrebari despre Somaj

Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro
Sectiuni
 • Abateri disciplinare
 • Ajutoare materiale
 • Angajare
 • Cariera si performanta
 • Codul Muncii
 • Concediere
 • Concedii
 • Contract de munca
 • Contributii
 • Contributii sociale
 • Deduceri
 • Drepturi de autor
 • Drepturi salariale
 • Fisa postului
 • Legislatia muncii
 • Motivarea angajatilor
 • Pensii
 • Recrutare si selectie
 • Resurse umane
 • Sanatate si Securitate in Munca
 • Somaj
 • Studii de caz
 • Tichete
 • Timp de munca
Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Marius Ion George Andreescu Viviana Serni Gratiela Petrescu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2015
buna ziua , sunt in CIC pana la data de 7 martie 2015 ( copilul implineste 2 ani in 7 aprilie 2015), normal ar fi tebuit...[citeste mai mult]
Publicat la data 24 Feb. 2015 8 raspunsuri
Buna ziua, Sunt angajata de 1 an de zile cu contract de munca pe 2 ore cu sal brut minim de 250 ron, am aflat curand ca...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Feb. 2015 2 raspunsuri
buna ziua! as dori sa ma ajutati intr-o problema : soacra mea s-a pensionat , decizia venind acum o luna .Astazi a...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Feb. 2015 1 raspuns
Sunt nascuta la 13.09.1958, am vechime la 15.09.2015 de 37 ani si conditii deosebite pt grupa II de munca de 15 ani si 3...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Feb. 2015 1 raspuns
Lucrez la APIA in functia de consilier superior. In data de 13.05.2015 implinesc varsta de pensionare, se poate plati...[citeste mai mult]
Publicat la data 24 Feb. 2015 1 raspuns
Buna ziua,Un salariat angajat din 04.02.2015 a prezentat astazi certificatul de concediu medical (cod 01) pentru...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Feb. 2015 3 raspunsuri
Video club

[X]