ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatii la angajare din somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


BUNA ZIUA!
Va rog sa imi spuneti daca am o luna de cind mi-am facut actele de somaj si mi-am gasit serviciu, mai primesc indemnizatie pina termin acele 12 luni de somaj? Daca da, cit la suta?
Ce acte trebuie sa duc si unde pt a intrerupe plata somajului? Va multumesc!!Adaugata in: Somaj
Doina-mihaela Lupu
 User  Doina-mihaela Lupu
a intrebat la 20 Iul. 2013

 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Iul. 2013
In cazul suspendarii indemnizatiei, repunerea in plata se face in baza cererii beneficiarului, termenul de depunere fiind de 30 de zile de la data incetarii contractului.

ART. 45 - Legea 76/2002

(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c) si e) - i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Iul. 2013
Depinde pe ce durata se face incadrarea. Daca va angajati cu contract pe durata nedeterminata sau pe o durata mai mare de 12 luni atunci veti primi 30% din valoarea indemnizatiei stabilite de Agentia de Somaj pana la finalul perioadei pentru care ar fi trebuit sa primiti indemnizatia intreaga, deci pana la terminarea celor 12 luni. Daca insa va incadrati pe durata determniata ce nu depaseste 12 luni indemnizatia se va suspenda si o veti putea relua la cerere dupa incetarea raportului de munca, daca nu se prelungeste acel contract. Temeiul legal il reprezinta legea 76/2002.

ART. 44

Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:

a) la data incadrarii in munca, conform legii, pentru o perioada mai mare de 12 luni;

ART. 45

(1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:

c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni;

ART. 72

(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) si alin. (2) lit. c) carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.

(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).

ART. 73

(1) Persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza la un alt angajator.

(2) Suma platita din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantumul stabilit la art. 72, se acorda pentru situatia prevazuta la alin. (1) pana la sfarsitul perioadei pentru care persoana era indreptatita sa primeasca indemnizatia de somaj.

Pentru a primi cei 30% trebuie sa mergeti la Agentie cu actele doveditoare si o cerere tip prin care sa solicitati acordarea celor 30%. Lista documentelor o regasiti in HG 174/2002 actualizata privind normele de aplicare a legii 76/2002. La fel si cererea tip:

ART. 40

(1) Drepturile prevăzute la art. 72 din lege se acordă numai dacă persoanele îndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află în evidenţă, în termen de maximum 60 de zile de la data încetării dreptului la indemnizaţie de şomaj ca urmare a angajării, următoarele documente:

a) cerere conform modelului prevăzut în anexa nr. 10;

b) înştiinţare emisă de angajator privind încadrarea în muncă;

c) actul în baza căruia au fost încadrate în muncă, în copie;

d) document emis de angajator, din care să rezulte că în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă.

(2) Sumele neîncasate de beneficiar se prescriu la expirarea termenului general de prescripţie de 3 ani, prevăzut de lege.

ART. 41

(1) Beneficiarul drepturilor prevăzute la art. 72 din lege va depune lunar, până la data de 15 a fiecărei luni pentru luna expirată, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti unde se află în evidenţă dovada emisă de angajator din care să reiasă că a fost încadrat în muncă.

(2) În situaţia în care beneficiarul nu prezintă în termenul prevăzut la alin. (1) dovada încadrării în muncă, plata drepturilor prevăzute la art. 72 din lege se va face o dată cu achitarea indemnizaţiilor de şomaj cuvenite şomerilor pentru luna în care beneficiarul a prezentat dovada.

ART. 42

Nu beneficiază de drepturile prevăzute la art. 72 din lege persoanele care, în perioada pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţie de şomaj, îşi pierd calitatea de angajat, cu excepţia persoanelor aflate în situaţia prevăzută la art. 73 alin. (1) din lege.

ANEXA 10

la norme

Către

Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă a judeţului .........../municipiului Bucureşti

Subsemnatul/Subsemnata ................, codul numeric personal ..........., beneficiar/beneficiară al/a indemnizaţiei de şomaj, la data încadrării în muncă, având carnetul de evidenţă nr. .................., solicit acordarea drepturilor prevăzute la art. 72 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere că începând cu data de ............... sunt angajat/angajată în baza actului*) nr. ........./............ la unitatea ...................... din localitatea ................., în meseria/profesia ........................ .

Data Semnătura

.................. .........................

------------

*) Se va scrie numărul contractului individual de muncă sau al deciziei de numire.


Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2015
Daca un salariat depune cerere de incetare a cimin data de 30.04.2015( data in care se inregistreaza cererea), dar...[citeste mai mult]
Publicat la data 21 Apr. 2015 2 raspunsuri
Buna ziua,Au trecut deja 2 luni de incetarea contractului de munca cu aceasta firma,iar angajatorul refuza sa imi...[citeste mai mult]
Publicat la data 20 Apr. 2015 5 raspunsuri
Buna ziua, Am primit raspunsul dvs. pt care va multumesc, dar vreau sa fac cateva completari:Data nasterii:...[citeste mai mult]
Publicat la data 20 Apr. 2015 3 raspunsuri
Am incercat de curind sa ma angajej ca agent de paza si dupa ce am facut analizele la un centru medical specializat de...[citeste mai mult]
Publicat la data 21 Apr. 2015 1 raspuns
Va retin cu urmatoarea situatie:1. A fost incheiat un contract de munca pe perioada determinata. A fost prelungit prin...[citeste mai mult]
Publicat la data 22 Apr. 2015 3 raspunsuri
Buna ziuaDin iulie 2006 si pana azi am contract cu casa de pensii si platesc din mana contributia la salariul minim pe...[citeste mai mult]
Publicat la data 22 Apr. 2015 2 raspunsuri

X